Στη ζητιανιά έβγαζαν κατά πάσα πιθανότητα τη μικρή Μαρία οι φερόμενοι ως γονείς της, σύμφωνα με τον Κώστα Γιαννόπουλο - πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού.
"Έχουμε φωτογραφία της Μαρίας να ζητιανεύει. Θα πάει στην Αστυνομία, δε θα τη δώσουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", ανέφερε μιλώντας στο STAR. Όπως εξήγησε δεν γνωρίζει 100% αν πρόκειται για τη μικρή Μαρία, ωστόσο αυτές τις πληροφορίες έχει από πρόσωπο που γνωρίζει το προφυλακισμένο ζευγάρι.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η μικρή είναι πλέον ήρεμη και ότι από την πρώτη μέρα δεν ζήτησε κανέναν από τους "γονείς" της.
Στο STAR πάντως παρουσιάστηκε νέο βίντεο με γιορτή που έγινε προς τιμήν της Μαρίας, από τους προφυλακισμένους φερόμενους ως γονείς της. Η γιορτή έγινε για τη Μαρία παρουσία πλήθους κόσμου, επειδή ξεπέρασε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Στο μεταξύ κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της Interpol δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Αυτή την απάντηση έδωσαν οι κεντρικές υπηρεσίες της διεθνούς αστυνομίας -με έδρα τη Λυών- στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εκτιμούν ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 - 2010 ή να έχει "διακινηθεί" μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Το έγγραφο της Intepol βασίσθηκε στη σύγκριση του DNA της Μαρίας με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 61 παιδιά σε ηλικία που ταιριάζει με το κοριτσάκι από τα Φάρσαλα) που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αστυνομία.
Στη σχετική καταγραφή της Interpol δεν προσδιορίζεται εθνικότητα ή όνομα για το κορίτσι, δείγμα της ασάφειας που υπάρχει ακόμη στις διωκτικές αρχές για την προέλευση της μικρής.
Ωστόσο όπως επισημαίνει στο Βήμα ο ιατροδικαστής Κωνσταντίνος Κούβαρης που έχει τη σχετική ειδίκευση, "μια τέτοια έρευνα δεν γίνεται από μια φωτογραφία ή μια απλή εξέταση από κοντά. Χρειάζεται και ακτινογραφία και μια ενδελεχή εξέταση των δεδομένων του σκελετού του ανθρώπου. Το κύριο ενδιαφέρον μας στρέφεται κυρίως στα ζυγωματικά.
Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι η προσπάθεια ανίχνευσης της καταγωγής του με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά δύσκολη για ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας, καθότι δεν έχουν σχηματοποιηθεί κυρίως τα οστά του προσώπου και δεν έχει αποκτήσει πλήρη βιομετρικά δεδομένα με τις αποστάσεις των ματιών κ.ά. έτσι ώστε να γίνει σχετική ταξινόμηση με τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών φυλών και να προσδιορισθούν αν είναι σλαβικής καταγωγής, σκανδιναβικής κτλ.
Όμως εκείνο που μπορεί να γίνει είναι μέσω ανάλυσης του DNA της πεντάχρονης να διαπιστωθεί αν έχει ειδικούς γενετικούς κώδικές αντίστοιχους πολιτών από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Μία τέτοια γενική ομαδοποίηση, με βάση το γενετικό υλικό και την πλήρη αποκωδικοποίησή του, μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα".