Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης πιστοποιητικών γεννήσεως, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τυχόν κενά που υπάρχουν στο σύστημα, ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας που είδε το φως της δημοσιότητας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, όσα παιδιά γεννιούνται σε νοσοκομεία θα πρέπει “να φέρουν πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου”
Θυμίζουμε ότι οι φερόμενοι ως γονείς της 4χρονης, είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάπτισης, προφανώς με δηλώσεις μαρτύρων και χωρίς δικαστικές αποφάσεις.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η 40χρονη Ρομά είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, διατηρώντας παράλληλα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στο Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών και ενός αγοριού, και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικογενειακής μερίδας, η 40χρονη εμφανίζεται σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και στη συνέχεια, σε διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.
Όσον αφορά την υπόθεση του “πατέρα” , διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.
Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι το ζευγάρι κατάφερε να εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού, έτσι ώστε να μπορεί να εισπράττει το επίδομα.
Η υπόθεση που κάνει το γύρο του κόσμου
Η υπόθεση κάνει το γύρο του κόσμου, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να παραλληλίζουν την ιστορία της "Μαρίας" -όπως είχαν ονομάσει οι δύο ρομά το κοριτσάκι- με την τραγική υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν, ενώ η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εμπόριο οργάνων. Μάλιστα από τα 14 παιδιά που είχαν δηλώσει οι Ρομά βρέθηκαν μόνο τρία και η μικρή Μαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας αποκάλυψε ότι μία από τις εκδοχές που εξετάζεται είναι οι γονείς να είναι μέλη κυκλώματος εμπορίας οργάνων.
Το μικρό κορίτσι αρχίζει σταδιακά να ηρεμεί και να νιώθει ασφάλεια στο νέο του χώρο.
Όπως ανέφερε ο Κ. Γιαννόπουλος από το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι πλέον ήρεμη και παίζει με τα παιχνίδια της, κάτι που δεν έκανε εκεί που βρισκόταν. "Έχει νιώσει θαλπωρή. Στην αρχή ήταν ένα μικρό αγριμάκι. Φαίνεται η διαφορά στις φωτογραφίες που έδωσε αρχικά η αστυνομία και οι φωτογραφίες που δώσαμε εμείς" σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται και σε σχέση με τα υπόλοιπα 14 παιδιά του ζευγαριού. Ο 40χρονος και η 39χρονη θα απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και θα δοθούν τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα.
Η δικηγόρος των κατηγορούμενων δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η μικρή υιοθετήθηκε, επειδή η μητέρα της από το εξωτερικό δεν είχε τα μέσα να την αναθρέψει... ενώ η μητέρα άλλαξε πέντε εκδοχές.
Το κορίτσι φιλοξενείται προσωρινά στο Χαμόγελο του Παιδιού.