“Οι δολοφόνοι του δημάρχου πληρώνονται ακόμα από το Δημόσιο”

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την καταδίκη τους για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου, οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι που τον σκότωσαν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη φυλακή, πληρώνονται κανονικά. Αυτό δεν αποτελεί είδηση πια στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται όμως πως αποτελεί είδηση στις ΗΠΑ, όπου μάλλον κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μέσα σε δύο μέρες δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά στην περίπτωση αυτή, ασφαλώς με όχι ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη χώρα μας.

Σε ένα άρθρο του Λεονίντ Μπερσίντσκι στο Bloomberg για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, περιγράφεται η υπόθεση, και κατόπιν σημειώνει: “Οι Σαλτουρίδης και Μόνος λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, 800 δολάρια το μήνα, ενώ βρίσκονται στη φυλακή, επειδή κατέθεσαν έφεση εναντίον κάθε απόφασης πειθαρχικών συμβουλίων για την απομάκρυνσή τους. Οι εφέσεις τους δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Κάθε “ακατάλληλος” δημόσιος υπάλληλος έχει την ίδια δύναμη να τραβήξει τη διαδικασία απομάκρυνσης για χρόνια. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση στις μεταρρυθμίσεις”.

Το αντίστοιχο άρθρο της Wall Street Journal είναι εκτενέστερο, και περιγράφει το πώς, ενώ οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι είχαν παυθεί από τον επόμενο δήμαρχο, η νομοθεσία που επιβάλλει την καταβολή μειωμένου μισθού σε υπαλλήλους που δεν μπορούν να παραστούν στην εργασία τους λόγω κράτησης ή φυλάκισης τον ανάγκασε να συνεχίσει την πληρωμή του μισού μισθού στον καθένα.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μόλις τον περασμένο Ιούνιο το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνσή τους, όμως συνεχίζουν ακόμα να πληρώνονται, καθώς έχουν περιθώριο ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης. Αν όντως το κάνουν, η τελική απόφαση θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει πια από την πλευρά του υπουργείου. “Το ζήτημα είναι καθαρά νομικό. Έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση”, δήλωσε.

Το σχόλιο της εφημερίδας; “Οι διεθνείς δανειστές [...] έχουν ζητήσει από τη χώρα να αναδιαρθρώσει το εργατικό δυναμικό του δημόσιου τομέα της και να απολύσει χειλιάδες εργαζομένους που κρίνονται ακατάλληλοι. Η υπόθεση στο Παγγαίο δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό”.