Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η τρόικα και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση έχουν καταρχήν επιπτώσεις στην τσέπη μας. Επίσης, επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει και μία ακόμη διάσταση που ίσως κανένας δεν είχε σκεφτεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία, οι δύο εκ των οποίων Έλληνες.
Οι Σωτήρης Βανδώρος, Γεώργιος Καβέτσος και Paul Dolan από το London School of Economicsοι διαπίστωσαν ότι οι δυσάρεστες οικονομικές ειδήσεις προκαλούν τις αμέσως επόμενες μέρες αύξηση στα τροχαία ατυχήματα.
Η αύξηση φτάνει το 9% και το 8% αντίστοιχα, ενώ όπως αναφέρουν, τα περιστατικά αυτά προκαλούνται εξαιτίας του σοκ που υφίστανται οι οδηγοί όταν ενημερώνονται για τα επερχόμενα μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι να αποσπάται η προσοχή τους ακόμη και όταν βρίσκονται στο τιμόνι, γεγονός που προκαλεί περισσότερα ατυχήματα.
Η σχετική έκθεση των επιστημόνων του LSE, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Risk Analysis, ενώ για τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα αναφέρονται στην περίοδο 2010 – 2011, κατά την οποία ανακοινώθηκαν αρκετά μέτρα λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φόρων και άλλες ρυθμίσεις λόγω του μνημονίου.
Η ίδια έκθεση κάνει λόγο και για παλαιότερες μελέτες, οι οποίες δείχνουν, ότι οι κακές οικονομικές συνθήκες έχουν άμεση σχέση με την υγεία και πως η ανεργία μπορεί να αυξήσει το εγκεφαλικά επεισόδια, την κατάθλιψη, ακόμη και τα ποσοστά θνησιμότητας.
Για τη νέα μελέτη, οι Βανδώρος, Καβέτσος και Dolan χρησιμοποίησαν στοιχεία από την αστυνομία, για τα ατυχήματα που συνέβησαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, διάστημα κατά το οποίο έγιναν 14 ανακοινώσεις σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως την τιμή της βενζίνης, τα ποσοστά ανεργίας (λόγω μειωμένης κίνησης στους δρόμους), τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.