Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι να τεθεί ένα “ύποπτο” τηλέφωνο υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Καθημερινής”, που καταγράφει τη διαδικασία που ακολουθείται και πώς τα... βαλιτσάκια της ΕΥΠ (που δεν είναι καν βαλιτσάκια) δεν είναι καθόλου θαυματουργά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για να δεχθεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να βεβαιώσει σε ποιον ανήκει ένα κινητό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παρακολούθησης, απαιτείται έγγραφο υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών ή το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Το χαρτί αυτό, όμως, έχει ήδη διανύσει μακρύ δρόμο πριν φτάσει εκεί. Αρχικά, οι υποψήφιοι λαθρακουστές καταγράφουν το σκεπτικό της παρακολούθησης. Κατόπιν, ο αρχηγός της υπηρεσίας προωθεί το έγγραφο στον εισαγγελέα και εκείνος το εγκρίνει και το στέλνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Που σημαίνει ότι ήδη πριν ξεκινήσει η παρακολούθηση, περισσότεροι από πέντε ανθρώπους γνωρίζουν ήδη τις λεπτομέρειες, γεγονός που κάποιες φορές οδηγεί σε “διαρροές”.
Άπαξ και ξεπεραστεί αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία, πιάνουν δουλειά οι “υπερκοριοί”, που βρίσκονται στα κέντρα διαχείρισης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει τη “νόμιμη συνακρόαση”, και ονομάζεται Lawful Interception. Κάθε φορά που απαιτείται μία συνακρόαση, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος ανοίγει ένα μισθωμένο κύκλωμα που καταλήγει στη ΓΑΔΑ, όπου η κλήση καταγράφεται σε έναν ειδικό “θάλαμο”.
Τι είναι όμως αυτά τα περίφημα “βαλιτσάκια” της ΕΥΠ; Πρώτα απ' όλα, δεν είναι στην πραγματικότητα βαλιτσάκια, αλλά αυτοκίνητα (βαν), τα οποία “μιμούνται” τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Σε πρώτη φάση αποσυνδέουν όλα τα τηλέφωνα του φορέα στο οποίο είναι συνδρομητής το τηλέφωνο-στόχος και τα οποία βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια τα τηλέφωνα του φορέα επανασυδέονται πάνω στον ψεύτικο σταθμό βάσης, οι χειριστές του οποίου σταδιακά αποδεσμεύουν όλα τα τηλέφωνα, εκτός από εκείνο του στόχου. Ο τελευταίος παραμένει συνδεδεμένος στον ψεύτικο σταθμό βάσης, κι έτσι η συνομιλία του καταγράφεται.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...