Τι δήλωσε ο σπουδαστής που έμενε μαζί με τον άτυχο Βαγγέλη
Ο συγκάτοικος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ένας σπουδαστής που φοίτησε στην Γαλακτοκομική Σχολή, την ίδια περίοδο με τον 20χρονο, καθώς και η υπεύθυνη της εταιρείας, που είχε αναλάβει την φύλαξη της Σχολής κατέθεσαν στη σημερινή δίκη για την υπόθεση του άτυχου φοιτητή. Η δίκη αφορά την υπόθεση παράβασης καθήκοντος του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της καθηγήτριας, υπεύθυνης για την Εστία, καθώς και την ηθική αυτουργία σε παραβίαση καθήκοντος, για την οποία κατηγορείται ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στην υπόθεση Γιακουμάκη.
Ο συγκάτοικος του Βαγγέλη Γιακουμάκη είπε, πως ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί περιστατικό βίας σε βάρος του 20χρονου και πως άλλοι σπουδαστές του είχαν πει, ότι τις ημέρες των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, κάποιοι Κρητικοί δημιούργησαν δύο φορές πρόβλημα στον άτυχο νέο. Στις ερωτήσεις της Έδρας, αλλά και του συνηγόρου υπεράσπισης του διευθυντή, Αλέξη Κούγια, ο μάρτυρας είπε, πως ο Βαγγέλης ποτέ δεν του μίλησε για τον λόγο που άλλαξε δωμάτιο, τον Μάρτιο του 2014, ενώ όπως ανέφερε, ήταν κλειστός στον εαυτό του.
Η υπεύθυνη της εταιρείας φύλαξης κατέθεσε στο Δικαστήριο, ότι υπήρχε ένα τετράδιο συμβάντων όπου οι φύλακες της κάθε βάρδιας έγραφαν ό,τι συμβαίνει στην Σχολή κάθε 24ωρο και ότι στη συνέχεια, το πρωί, λάμβαναν γνώση οι καθηγητές και ο διευθυντής. Μάλιστα, κατέθεσε πως στην αντίληψή της δεν είχε πέσει κάτι σε βάρος του σπουδαστή, αλλά ούτε και οι υπάλληλοί της είχαν αντιμετωπίσει ή αντιληφθεί κάποιο συμβάν.
Η μάρτυρας επίσης κατέθεσε, ότι τον Μάρτιο του 2014, ο διευθυντής της Σχολής την κάλεσε να συμμετέχει σε σύσκεψη, με αφορμή τις φήμες που υπήρχαν για προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι Κρητικοί στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και της συνέστησε καλύτερη επιτήρηση και φύλαξη στο χώρο.
Ο συνήγορος του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις είπε, ότι από την μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης, κανένας από τους μάρτυρες που έως τώρα έχουν εξεταστεί, δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο περιστατικό βίας σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη, δηλαδή να το έχει δει και να το έχει περιγράψει. Ο κ. Κούγιας άφησε αιχμές για τις δημόσιες τοποθετήσεις ιδιωτικού αστυνομικού, σχετικά με την υπόθεση Γιακουμάκη και την σχέση του με μάρτυρα που κατέθεσε την πρώτη μέρα. Μάλιστα, ζήτησε από το Δικαστήριο να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραπλάνησης μάρτυρος σε ψευδορκία.
Η δίκη διεκόπη στις 15:00 και θα συνεχιστεί στις 31 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί.
Περιμένοντας το μάρτυρα κλειδί
Μάρτυρας κλειδί αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή δικάζει την υπόθεση των ευθυνών της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου φοιτούσε ο αδικοχαμένος φοιτητής.
Ενώπιον της έδρας θα βρεθούν υπάλληλοι της Σχολής που προανακριτικά έδειξαν ότι γνωρίζουν «πράγματα και καταστάσεις». Ένας από τους μάρτυρες είχε δώσει στις 25 Φεβρουαρίου 2015 κατάθεση που διαφώτιζε τις Αρχές για το τι πραγματικά συνέβαινε στη Σχολή:
«Κατά καιρούς τηλεφωνούν στη γραμματεία και σε εμάς προσωπικά πολιτικά πρόσωπα από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που συνήθως ζητούν να πληροφορηθούν σχετικά με την εξέλιξη των αιτήσεων των υποψηφίων μαθητών για την εισαγωγή τους στη Σχολή. Εκεί σταματά η δική μου κουβέντα. Από εκεί και πέρα κάποιοι που ζητούν να μιλήσουν με τον διευθυντή τους συνδέω, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενο της συνομιλίας του. Εκ των υστέρων ορισμένες φορές ο διευθυντής κοινοποιεί στους υπαλλήλους της Σχολής το περιεχόμενο των συνομιλιών του, λέγοντας μας ότι κάλεσαν για να βοηθήσουμε κάποιον φοιτητή ώστε να εισαχθεί στη Σχολή. Ο διευθυντής τηρεί χωρίς καμία παρέκκλιση το νόμο. Υπάρχουν βουλευτές των οποίων τα ονόματα δεν μπορώ να συγκρατήσω και δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια γνωστά μου ονόματα γιατί θα τους αδικήσω. Αν τους απαριθμήσω είναι πολλοί και όχι μόνο βουλευτές αλλά και πολιτευτές ή άλλου είδους πολιτικοί παράγοντες π.χ. δήμαρχοι, περιφερειάρχες.
Σχετικά με το περιστατικό του Ιουνίου του 2014 που αναφέρω στα πλαίσιο της ΕΔΕ και αφορούσε φθορές στην εστία της Σχολής από Κρητικούς μαθητές έλαβα τηλεφώνημα από τη γραμματέα της Βουλής που την έλεγαν…, χωρίς να θυμάμαι το επίθετό της, ούτε εκ μέρους ποιου πολιτικού τηλεφωνεί και μου ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή. Μετά το τηλεφώνημα ήρθε στο γραφείο ο διευθυντής και μας είπε ότι του ζητήθηκε να μην αποβληθούν οι μαθητές από την εστία για κάποιο διάστημα, όπως είχε εισηγηθεί προφορικά ο διευθυντής, γιατί οι ζημιές που είχαν προκαλέσει δεν ήταν τόσο σοβαρές».