Οι Τέκτονες ανέβασαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από το... άδυτο της Στοάς
Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αχαρνών, υπάρχει ένα μέγαρο που λίγοι γνωρίζουν ότι στεγάζει την μασονική στοά, ή αλλιώς την Μεγάλη Στοά των Τεκτόνων. Ελάχιστοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πώς είναι το εσωτερικό του. Όπως αναφέρουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους, οι συνεδριάσεις των στοών, είναι ιδιωτικές και ανοικτές μόνο στα μέλη της όπως ακριβώς και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι κανόνες και οι στόχοι του Ελευθεροτεκτονισμού είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Οι χώροι συνάντησης είναι γνωστοί και τα μέλη, δηλαδή οι Ελευθεροτέκτονες, μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να μιλούν ανοιχτά για τον Ελευθεροτεκτονισμό
Όμως, οι Τέκτονες ανέβασαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από το... άδυτο της Στοάς, που δείχνουν όχι μόνο πώς είναι από μέσα το «μυστηριώδες» κτίριο της Αχαρνών αλλά και τις αίθουσες που συνεδριάζουν, «εργάζονται», οι Ελευθεροτέκτονες.
Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μεγάλη Στοάς, σχεδοί όλοι οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν Τέκτονες: Ο Ρήγας Φεραίος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.
"Ιστορική αποβαίνει η Στοά «Ένωσις» της Λευκάδας, γιατί εκεί μυήθηκε ο Εμμανουήλ Ξάνθος και εκεί οραματίστηκε την ιδέα για την ίδρυση της «Φιλικής Εταιρείας«, πάνω σε καθαρά τεκτονικές βάσεις" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το 1867, μετά από νέο αίτημα των Ελλήνων Τεκτόνων, η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, κήρυξε αυτόνομο Ελληνικό Τεκτονικό Κέντρο, με την επωνυμία «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος» και με έδρα την Αθήνα, η οποία, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936, μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο χώρος υποδοχής στο εσωτερικό του Μεγάρου