Πανηγυρική έναρξη του ελληνικού προγράμματος του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη
Με τα εγκαίνια της έκθεσης της μαρμάρινης αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έγινε την Παρασκευή 8 Απριλίου η έναρξη του ελληνικού προγράμματος του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».
Η εξαιρετικά διατηρημένη Κόρη 670, η οποία χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ., ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα, είναι το πρόδρομο έκθεμα της Ελλάδας στη Ρωσία.
Η παρουσίαση του μαρμάρινου αγάλματος από τον Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρη Παντερμαλή και τον Διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ κ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, προκάλεσε τον θαυμασμό των επισήμων, του κοινού, αλλά και των δημοσιογράφων.
Η κόρη, που χρονολογείται στα μέσα περίπου του 6ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε το 1886 στον χώρο βορειοδυτικά του Ερεχθείου, ανήκει στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης. Διατηρεί ίχνη αρχικού χρωματισμού και θα συνοδεύεται από ψηφιακή εφαρμογή (παραγωγής του Μουσείου Ακρόπολης), που θα αποκαθιστά το χρώμα και άλλα βαμμένα στοιχεία του αγάλματος, ενώ θα χρησιμοποιούνται και ψηφιακές φωτογραφίες που θα παραχωρηθούν από το ελληνικό Μουσείο.
Tην πανηγυρική έναρξη κήρυξε από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ από ρωσικής πλευράς παρευρέθη ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκιόργκι Πολτάβτσενκο και o Υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.