Δεκάδες από αυτούς τους τζιχαντιστές έχουν πέσει στα πεδία των μαχών, ένας αριθμός τους έχει ήδη επιστρέψει στις χώρες τους και εκτιμάται ότι περισσότεροι θα επιστρέψουν το προσεχές διάστημα, μετά τη διαφαινόμενη ήττα του «χαλιφάτου» σε στρατιωτικό επίπεδο και τον σημαντικό περιορισμό των εδαφών του, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής.
Και αυτό είναι που προβληματίζει πολλές από τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών και τις μυστικές υπηρεσίες τους. Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και κατά πόσο οι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια και όσοι από αυτούς επιστρέψουν θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα δυνητικά απειλή για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Το Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει λόγο και για «χαλιφάτο» στα Βαλκάνια, ενώ στην περιοχή συνεχίζουν τη δράση τους ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, μέσα από τα δίκτυα των οποίων έγιναν και οι στρατολογήσεις των μαχητών που πήγαν να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS στη Συρία. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά όσων επιστρέψουν. Ποιους στόχους θα βάλουν και ποιους τρόπους δράσης θα επιλέξουν οι φανατικοί ισλαμιστές-φονταμενταλιστές των Βαλκανίων, αναπροσαρμόζοντας τις επιλογές τους
Οι τελευταίες εξελίξεις σήμαναν ήδη συναγερμό σε πολλές κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, ενώ αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έσπευσε να επισκεφθεί την έδρα των μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια και να δηλώσει ότι στη χώρα του υπάρχουν 72 πολίτες, όλοι αλβανικής καταγωγής μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν επιστρέψει, αφού συμμετείχαν στα πεδία των μαχών στη Συρία με τον ISIS. Εκείνο όμως που έκανε αίσθηση είναι η επισήμανσή του ότι «αυτοί πήγαν ως εξτρεμιστές και επέστρεψαν ως τρομοκράτες», προτρέποντας «να μην είμαστε αφελείς».
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πριν από μερικούς μήνες είχε πει ότι με βάση τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του είχαν πάει από την ΠΓΔΜ στη Συρία, στο πλευρό του ISIS, 110 άτομα, από τους οποίους 25 σκοτώθηκαν στις μάχες και 69 επέστρεψαν στη χώρα.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες βαλκανικές χώρες με αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με πρώτο το Κόσοβο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος συγκριτικά με τον πληθυσμό αριθμός ατόμων -πάνω από 300- που στρατολογήθηκαν στις τάξεις του ISIS, ενώ η Αστυνομία εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί στη Συρία 60 Κοσοβάροι τζιχαντιστές και άλλοι 120 έχουν επιστρέψει στη χώρα. Στις παραπάνω χώρες περιλαμβάνεται η ίδια η Αλβανία αλλά και η Σερβία, όπου οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών έγιναν κυρίως από τις περιοχές όπου υπάρχει «ριζοσπαστικοποίηση» του αλβανικού και μουσουλμανικού στοιχείου, στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στο Σαντζάκ.
Οι ισλαμιστές-φονταμεταλιστές των Βαλκανίων έχουν ήδη τους δικούς τους «μάρτυρες» στον «ιερό πόλεμο» του Ισλάμ, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μόλις 200 χιλιόμετρα από τους Ευζώνους, κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ βρίσκεται ένα άντρο των τζιχαντιστών στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για την πόλη Κάτσανικ, όπου σε έναν πληθυσμό 30.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί περί τα 30 άτομα που προσχώρησαν στις τάξεις του ISIS. Ανάμεσά τους και ο πιο γνωστός τζιχαντιστής από τα Βαλκάνια, ο αιμοσταγής Λαβντρίμ Μουτζαχέρι ή Αμπού Αμπντουλάχ, όπως ήταν γνωστός στις τάξεις του ISIS ως διοικητής των Αλβανών τζιχαντιστών, αλλά όλα τα στοιχεία-πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι έχει σκοτωθεί.
Στον άξονα Τέτοβου-Πρίστινας έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα ισλαμιστικών κέντρων των φανατικών μουσουλμάνων που βρίσκουν έδαφος και δρουν επιχειρώντας να διευρύνουν την επιρροή τους, εκμεταλλευόμενοι τόσο τις πολιτικές εξελίξεις όσο και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή. Οι Αρχές του Κοσόβου σε διαδοχικές φάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν συλλάβει έναν αριθμό ιμάμηδων στους οποίους έχουν αποδοθεί αδικήματα που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία.