Η ρητορική περί επιστροφής στη δραχμή φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Το γεγονός επιβεβαίωσε άλλωστε και ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Κώστας Λαπαβίτσας, με άρθρο του στον βρετανικό Guardian.
O Λαπαβίτσας, πιστός στις αρχές του ανέφερε ότι "η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένης δομής του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει".
Ένας άλλος Έλληνας, ο γραφίστας Παύλος Βατικιώτης, μοιάζει να αδιαφορεί για τις όποιες κουβέντες γίνονται σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εκμεταλλευόμενος την ακόρεστη διάθεσή του για δημιουργία και την ανάγκη για ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, επανασχεδίασε τη δραχμή το 2013. Από τότε έως και σήμερα, βελτίωνε διαρκώς τα σχέδιά του, τα οποία αρκετά συχνά μνημονεύονται και επανέρχονται στην επικαιρότητα.
Συνέντευξη: Γιώργος Λαμπίρης - Επιμέλεια φωτογραφίας: Γιάννης Αντωνίου
Η αρχική ιδέα του Βατικιώτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και προχώρησε στην υλοποίησή της, περιελάμβανε τη δημιουργία μίας σειράς χαρτονομισμάτων. Στο κέντρο του καθενός από αυτά απεικονίζονται προσωπικότητες, όπως o Καστοριάδης στο πενηντάρικο, η Μελίνα Μερκούρη στο κατοστάρικο, ο Ελύτης στο διακοσάρικο, η Κάλας στο πεντακοσάρικο, ο Μόραλης στο χιλιάρικο.
Ίσως είναι η πρώτη φορά μάλιστα, που ένα χαρτονόμισμα γίνεται διάσημο όχι επειδή σχετίζεται με σενάρια υποτίμησης, εξόδου από την Ευρωζώνη ή χρεοκοκοπίας. Στην περίπτωση Βατικιώτη η "νέα δραχμή" συζητήθηκε κυρίως γιατί είναι ελκυστική στην όψη!
Η σχεδιαστική όμως - καλώς εννοούμενη - εμμονή του Βατικιώτη δεν σταμάτησε εκεί. Έφτιαξε και δεκαχίλιαρο... παρακάμπτοντας το χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων. Με τη διαφορά ότι στο δεκαχίλιαρο - γιατί υπήρχε και αυτό στη σειρά - επέλεγε να μην διαφοροποιηθεί ως προς το πρόσωπο που εικονίζεται, αυτό του Γεωργίου Παπανικολάου. Σε καμία περίπτωση όμως το νέο δεκαχίλιαρο δεν θύμιζε αυτό που όλοι είχαμε πιάσει κάποια στιγμή στα χέρια μας.
Ο Παύλος Βατικιώτης μίλησε στο news.gr, για το σχεδιαστικό του τόλμημα, εξηγώντας τι ήταν αυτό που τα έκανε διάσημα. Τόσο διάστημα, ώστε τη Δευτέρα η Telegraph - αλλά και πολλά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα - να αναφερθεί εκτενώς σε αυτά...
Παύλο, επανασχεδιάζοντας τη δραχμή, ήθελες να δώσεις νέα αισθητική στο ελληνικό χαρτονόμισμα, καθότι πρόκειται για μία ομολογουμένως προσεγμένη προσπάθεια;
Είχα την απόλυτη ελευθερία να το σχεδιάσω ακριβώς όπως το ήθελα εγώ, κάτι που υπό “κανονικές” συνθήκες ίσως να μη συνέβαινε.
-Κατά πόσο σε επηρέασαν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;
Όταν ξεκίνησα να τα σχεδιάζω ελάχιστα είχα επηρεαστεί από αυτά σενάρια. Τα σχεδίασα στον ελεύθερο χρόνο μου και κυρίως για τη δική μου ευχαρίστηση.
-Μήπως τελικά σε "ενοχλεί" η εμφάνιση του ευρώ κι εσύ με τον τρόπο σου ήθελες να δώσεις μία νέα πνοή, "προκαλώντας" παράλληλα;
Κάθε άλλο. Όσον αφορά την αισθητική των χαρτονομισμάτων του ευρώ τη βρίσκω εξαιρετική. Επίσης είμαι υπέρ της ιδέας του ενιαίου νομίσματος.
-Πώς εμπνεύστηκες τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα;
Με εμπνέουν οι λεπτομέρειες και τα διακοσμητικά στοιχεία που βλέπει κανείς επάνω στα σχέδια των διαφόρων εγγράφων ασφαλείας πχ ταυτότητες, διαβατήρια και φυσικά νομίσματα. Από εκεί και πέρα πειραματίστηκα γύρω από τη βασική ιδέα που ήταν να απεικονίζονται διάσημοι Έλληνες που θα ήταν αναγνωρίσιμοι παγκοσμίως.
-Θα έπρεπε να ζητήσουμε από την Ευρώπη να εντάξει στο ευρώ μία θεματολογία με πιο έντονα ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά;
Αυτό θα ήταν κάπως εγωιστικό εκ μέρους μας πιστεύω.
-Από τη στιγμή που σχεδίασες τη "νέα δραχμή" έως και σήμερα, έχεις αλλάξει πράγματα ως προς το σχεδιασμό και την εμφάνιση;
Ναι τα έχω ξανασχεδιάσει πιο σωστά, έχω μελετήσει και την πίσω όψη και έχω “εντάξει” κάποια “πραγματικά” χαρακτηριστικά ασφαλείας που βλέπει κανείς και σε άλλα σύγχρονα νομίσματα.
-Η συγκεκριμένη πρόταση είχε σκοπό να προτείνει κάτι νέο ή απλά ήταν μία δική σου δημιουργική προσέγγιση και τίποτα περισσότερο;
Σχεδιαστικά ίσως έχει κάποιες καινοτομίες στη λεπτομέρεια που όμως δυσκολεύομαι να περιγράψω σε αυτή τη σύντομη κουβέντα μας.
-Βλέποντας το ευρώ σήμερα τι είναι αυτό που του λείπει; Τι θα προσέθετες σε αυτό εάν σου έλεγαν να
το επανασχεδιάσεις;
Αυτό θα χρειαζόμουν λίγο χρόνο για να το σκεφτώ
-Τι αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- προκάλεσε η συγκεκριμένη κίνησή σου να σχεδιάσεις τη...νέα δραχμή;
Το πιο συνηθισμένο σχόλιο που βλέπω είναι “χρειάζεται χώρος για περισσότερα μηδενικά!”…