Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης
Σε μία αίθουσα κατάμεστη από επιστήμονες, δημοσιογράφους και κόσμο, ο οποίος ήρθε να μάθει από τα επίσημα χείλη της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης, τις λεπτομέρειες που αφορούν στην ολοκλήρωση της ανασκαφικής διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες, οι οποίοι έφεραν στο φως το σπουδαίο μνημείο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.
Το λόγο έλαβε πρώτος ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. “Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας μνημείο. Πάντα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά για την ώρα μοναδικό. Είναι θετικό ότι το υπουργείο έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το μνημείο και ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Είναι θετικό και ιδιαίτερα σήμερα το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας” όπως ανέφερε.
Από δω και πέρα αρχίζει η έρευνα. Τα δεδομένα της ανασκαφής μας οδηγούν να ερευνήσουμε για το ποια θα είναι τα θεμελιωμένα επιστημονικά συμπεράσματα. Ένα είναι σίγουρο. Το μνημείο αυτό θα είναι μία λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας.
Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης. Όπως είπε: “Θα πρέπει κανείς όπως και στη ζωή ποτέ να μη λέει ποτέ. Η επιστήμη είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να πουν αυτοί που ερεύνησαν το μνημείο, ότι απόψεις έχουν, να δείξουν τη μέθοδό τους, να πουν τα πρώτα τους αποτελέσματα. Αν δεν δεις και δεν πιάσεις ο ίδιος ένα μνημείο δεν είναι εύκολο να πεις περί τίνος πρόκειται. Θεωρώ ότι η σημερινή σύναξη είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι η απαρχή της αλυσίδας των επιστημονικών συμπερασμάτων που θα μας πουν οι ανασκαφείς και οι συνεργάτες τους και θα ξεκινήσει ένας ατέρμων διάλογος όπως γίνεται σε όλα τα επιστημονικά μεγάλα επιτεύγματα”.
Αμέσως μετά η Κατερίνα Περιστέρη, διευθύντρια αρχαιοτήτων Σερρών, πήρε το λόγο. Η αρχαιολόγος μίλησε για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά. “Είναι ένα πρώτο οδοιπορικό μέσα από τα ανασκαφικά βήματα. Μένει τώρα η μελέτη και η δουλειά για να εξηγήσουμε όλα όσα έχει εντοπίσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει. Είναι η μελέτη που αφορά στα συμπεράσματα”, σημείωσε η αρχαιολόγος.
“Υπήρχε μία φήμη στην περιοχή, οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της βασίλισσας”
Ξεκινήσαμε το 2012 μία μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη να δούμε τι συμβαίνει σε αυτό το λόγο μυστήριο που είχε μείνει αφημένος για χρόνια. Κάποιοι είχαν την εντύπωση ότι είχαν αρχίσει οι έρευνες και δεν είχε κάτι άλλο να δώσει η περιοχή. Υπήρχε μία φήμη στην περιοχή, σε όλους τους κατοίκους που μιλούσαν για τον τάφο της βασίλισσας. Πάντοτε σκεφτόμαστε ότι κάτι μπορεί να κρύβουν όλα όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Αρχικά θελήσαμε το 2012 να οριοθετήσουμε τον τύμβο, γιατί δεν ήταν στρόγγυλος με όλες τις ανασκαφές που είχαν γίνει. Αφού σκάψαμε αρκετά ζωνάρια, σταθήκαμε τυχεροί κάτω από τον αγροτικό δρόμο, πέσαμε στο αντίθειμα του περιβόλου. Αυτό χρησιμοποιήσαμε ως μπούσουλα για να συνεχίσουμε. Την πρώτη χρονιά, όλη η δουλειά με τον περίβολο έγινε με τη συμπαράσταση του Μιχάλη του Λεφαντζή”.
“Ξεκινήσαμε βρίσκοντας διάσπαρτους δόμους και γείσα του περιβόλου”
‘Η διάμετρος του περιβόλου είναι 158, 40 μέτρα και το ύψος 3 μέτρα. Την πρώτη χρονιά βρήκαμε δόμους και διάσπαρτα γείσα, χωρίς να έχουμε το σύνολο. Έγινε η έρευνα που ταυτοποιούσε τους δόμους και τα κομμάτια που είχαμε από το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ήταν πολύ εύκολο περπατώντας γύρω γύρω να εντοπίσουμε τους αρχαίους δόμους, κυρίως στο χώρο που βρίσκεται το λιοντάρι της Αμφίπολης, τα οποία μπορούν να ταυτιστούν με ένα πολύ προσεκτικό και έμπειρο μάτι”, πρόσθεσε η αρχαιολόγος.
“Έχουμε τον 3ο μ.Χ αιώνα μία καταστροφή του περιβόλου. Ξεκολλούν τα κομμάτια και τα χρησιμοποιούν για διάφορα μνημεία ή άλλες χρήσεις. Βρήκαμε γύρω στα 80 μέτρα του περιβόλου, τα οποία σώζονται σε τέλεια κατάσταση, σαν να έχουν γίνει χθες”, εξήγησε μεταξύ άλλων η κυρία Περιστέρη.