Το ενδεχόμενο ο “τάφος” της Αμφίπολης να μην είναι τάφος, αλλά μνημείο του Διονύσου, υποστηρίζει ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης.
Μιλώντας στο Star, ο Γιώργος Λεκάκης σημείωσε πως “τάφο λέμε κάτι όταν προσομοιάζει με τα κοινά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τάφων που γνωρίζουμε. Αυτό δεν προσομοιάζει καθόλου με ταφικό μνημείο. Αυτό προσομοιάζει με αρχαίο θρακικό ναό, μνημείο υπέρ του Διονύσου”.
“Ο “τάφος” δεν είναι τάφος και οι "Καρυάτιδες" δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά Μαινάδες του Διονύσου”, υποστηρίζει ο Έλληνας συγγραφέας , εξηγώντας πως όλα αποκαλύπτονται στα νομίσματα του Παγγαίου, τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ιερειών του Διονύσου.
“Αυτή η ζώνη που φοράνε κάτω από το στήθος και φοράνε διαγώνια είναι χαρακτηριστικό των Μαινάδων κι εκεί υπήρχε ο σάκος στον οποίο φύλαγαν τα ιερά του Διονύσου. Τα φορέματα αυτά εικονίζονται ακριβώς ίδια στα νομίσματα των 9 οδών και υπάρχουν μονό στην Θράκη”, προσθέτει.
Όσον αφορά στο συσχετισμό μνημείου και Ολυμπιάδας, ο κύριος Λεκάκης δίνει και πάλι τη δική του ανατρεπτική εκδοχή: Επειδή η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πρωθιέρεια των Καβιρίων μυστηρίων, οι οποίοι κατεξοχήν ακολουθούσαν τη Διονυσιακή λατρεία με πρώτο το Διόνυσο και τις Μαινάδες, είναι πολύ πιθανόν η ίδια η Ολυμπιάδα να έφτιαξε αυτό το μνημείο για να συνεχιστεί η συγκεκριμένη λατρεία”.