Φως στο μυστήριο της Αμφίπολης επιχειρεί να ρίξει η ιστοσελίδα npr.org, με εκτενές ρεπορτάζ γύρω από τους πιθανούς “ενοίκους” του τάφου, τη χρονολόγησή του, αλλά και το τι σημαίνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα για τους Έλληνες, σε μία περίοδο οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τάφος πιθανότατα δεν κρύβει τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε κάποιου μέλους της οικογένειάς του, όπως του γιου του, Αλέξανδρου του 4ου, που “πιθανότατα είναι θαμμένος σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, την αρχαία πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας”.
Τότε ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη; Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, διαπρεπής ιστορικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικός στην αρχαία Μακεδονία, υποστηρίζει ότι ο τάφος μπορεί να ανήκει σε κάποιον από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ήταν ο Νέαρχος, ο καλύτερος φίλος του Αλέξανδρου από τα παιδικά τους χρόνια.
Όπως παρατηρεί ο Λέιν Φοξ, στο έργο του “Βίος Αλεξάνδρου”, ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει πως ένας άλλος σημαντικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνρου, ο Δημάρατος από την Κόρινθο, τιμήθηκε με ένα ταφικό μνημείο που είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με αυτό της Αμφίπολης. “Επομένως, υποψιάζομαι ότι αυτός είναι κάποιος πολύ υψηλά ιστάμενος στον στρατό του Αλέξανδρου, ο οποίος επέστρεψε ή επέστρεψαν τη σορό του πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμφίπολη”, εκτιμά.
Διαβάστε ακόμη: Το μπλε δάπεδο και το μεγαλείο των καρυάτιδων στο βάθρο
Στο άρθρο καταγράφεται και η άποψη της καθηγήτριας Κλασσικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, και όχι αρχαιοελληνικός, με την κ. Παλαγγιά να δηλώνει μάλιστα πως “οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πολύ στενόμυαλοι, εσωστρεφείς και έχουν πληγεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση, νομίζω πως θα νιώσουν πραγματικά εξαπατημένοι αν δεν είναι ελληνικός”.
Ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης, επί τριάντα χρόνια στενός συνεργάτης του πρωτοπόρου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, που ήταν εκείνος που πρώτος εντόπισε τον τύμβο της Αμφίπολης, δηλώνει πως ο Λαζαρίδης ήταν σίγουρος πως επρόκειτο για σημαντικό μακεδονικό τάφο. “Τώρα, τόσα χρόνια μετά, η υπόθεσή του αποδεικνύεται ορθή”, υποστηρίζει, και αναφέρει πως κατανοεί τη “μανία” με την Αμφίπολη και το γιατί ο τάφος είναι τόσο σημαντικός για τους Έλληνες, εν μέσω κρίσης.
“Μας θυμίζει ότι είμαστε πλούσιοι, τουλάχιστον σε ιστορία. Και ότι η Αμφίπολη ήταν κάποτε το κέντρο μίας αυτοκρατορίας”, παρατηρεί.