Την πεποίθηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε κάποιον από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά όχι σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του – όπως εικάζουν οι περισσότεροι – εκφράζει ο διάσημος ρεπόρτερ και ερευνητής του BBC, Μάικλ Γουντ.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος αυτός είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του» υποστηρίζει ο Γουντ, σε συνέντευξή του στο "Έθνος".
Σύμφωνα με τον ερευνητή - ο οποίος δηλώνει κατάπληκτος από το μέγεθος του τάφου και τη διακόσμησή του στο εσωτερικό - ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια.
Νέες ενδείξεις ότι είναι ασύλητος
Σχετικά με τον προβληματισμό των αρχαιολόγων αν ο τάφος έχει συληθεί, ο Γουντ πιστεύει πως οι ερευνητές πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές καθώς και σε μουσεία στις ΗΠΑ. Νομίζω, το Λούβρο έχει αρνηθεί πως έχει αρχαιότητες από την Αμφίπολη», ισχυρίζεται ο ίδιος.
Εκτός όμως από την προσωπική άποψη του ερευνητή, στον τάφο, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχουν τρεις χώροι, οι οποίοι είναι γεμάτοι με χώμα ως την οροφή. Αυτό πιθανότατ σημαίνει ότι, η πλήρωση των χώρων αυτών με χώμα έγινε επί τούτου, από τους κατασκευαστές, προκειμένου να αποφευχθεί η σύληση.
Οπως σημειώνει «Το Εθνος», επικαλούμενο αρχαιολογικούς κύκλους, αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού σε κανένα μακεδονικό τάφο δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα πλήρωση με χώμα από τους ίδιους τους κατασκευαστές και σε όσους τύμβους έχουν βρεθεί και είναι συλημένοι έχουμε μεν συγκέντρωση χωμάτων, αλλά όχι μέχρι την οροφή.