Στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς θεωρεί πως παραβιάζονται οι αρχές ισότητας αλλά και οι αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακειών, με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ο ΠΦΣ τονίζει πως προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη σε 12.000 φαρμακεία και στις 30.000 οικογένειες που ζούν από αυτά, αλλά και στην φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού, από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, ευνοώντας με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μεγάλα συμφέροντα εκτός φαρμακείου.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δηλώνει:
"Οι αλλαγές ευνοούν τα καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ και δίνουν την χαριστική βολή στον κλάδο των φαρμακοποιών. Πιστεύω ότι θα βρεθούν βουλευτές που θα υποδείξουν στον κ. Γεωργιάδη το καταστροφικό λάθος που γίνεται. Δεν υπάρχει κανένα ψευτοδίλημμα. Όλοι οι Έλληνες φαρμακοποιοί φυσικά θεωρούν ότι είναι μεγάλης εθνικής σημασίας η είσπραξη της δόσης των 12 δις. ευρώ, αλλά εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να συνδυαστεί με το εθνικό συμφέρον που είναι να αποτραπεί η καταστροφή των φαρμακείων και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι εναντίον της δημιουργίας καρτέλ και γι αυτό προσμένουμε την παρέμβαση του".
Ο ευφάνταστος τίτλος που κάνει λόγο για δήθεν "ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ" το μόνο που θα φέρει είναι χιλιάδες "λουκέτα" σε φαρμακεία, μαρασμό του επιστημονικού κλάδου των φαρμακοποιών και εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού τις τιμές θα καθορίζουν οι ισχυροί αλυσίδων φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, τονίζει ο ΠΦΣ.
Επί της ουσίας δείτε τι προκαλούν οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου:
1. Κάθε νέος φαρμακοποιός θα ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία εις βάρος της σημερινής ορθής κατανομής αυτών ανά δήμο ή κοινότητα.
2. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, που θα προκαλέσει μετακίνηση όλων των φαρμακείων από την περιφέρεια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.
3. Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto "νομιμοποιούνται" οι μισθώσεις φαρμακείων.
4. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων αυτών, με αποτέλεσμα φυσικά να ιδρυθεί απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων, παρά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη.
5. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Μία , δέκα ή... εκατό.
6. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με super markets, πολυϊατρεία, βενζινάδικα και αλλού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
7. Το φαρμακείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ίσχυε. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμό του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων.
Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets, φυσικά!
8. Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάτι που συνεπάγεται ότι τις τιμές θα καθορίζει ανάλογα με τις διαθέσεις της η φαρμακοβιομηχανία σε βάρος φυσικά της φαρμακευτικής δαπάνης.
9. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών. Δηλαδή το απόλυτο χάος!
10. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης καμίας Αρχής…
11. Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και για νοσοκομειακή χρήση επιτρέπεται να διατίθεται από κάθε κατάστημα, προφανώς και πάλι από τα super markets.
Η επιστημονική άποψη
Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση της και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΦΕ) επισημαίνει ότι:
"Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), εκφράζει τις παρακάτω απόψεις σχετικά με τη συμβολή του Φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία:
Ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος αφενός στο να εγγυάται την ακριβή και ορθή εκτέλεση της ιατρικής συνταγής στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αφετέρου στο να παρέχει έγκυρες επιστημονικές συμβουλές προς τον ασθενή σε ότι αφορά στην υπεύθυνη διαχείριση της αυτοθεραπείας με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ).
Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία του φαρμακοποιού με τους άλλους επιστήμονες στο χώρο της Υγείας και η άσκηση της φαρμακευτικής φροντίδας, όσον αφορά στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του φαρμάκου από τον ασθενή, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα προς όφελος του ασθενή και της Δημόσιας Υγείας.
Η άποψη αυτή συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WΗΟ), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών (Federation Internationale Pharmaceutique-FIP)".