USS George H W Bush (CVN 77): Μια πάνοπλη πλωτή πόλη στο Φάληρο

Το αεροπλανοφόρο USS George H W Bush (CVN 77) που έχει καταπλεύσει στα ελληνικά ύδατα του Πειραιά είναι το πιο σύγχρονο και εντυπωσιακό σκάφος του αμερικανικού στόλου.

Φέρει το... επιθετικό ψευδώνυμο "Εκδικητής" και μάλλον δίκαια, διότι εκτιμάται ότι μπορεί να εκδικηθεί όποιον του φέρει αντίσταση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλωτή πόλη. Η ναυπήγησή του ολοκληρώθηκε το 2009 και κόστισε 6,2 δισ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο. Πρόκειται για μια πλωτή πόλη με 3.500 άτομα.

Με μήκος σχεδόν 333 μέτρα, είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του υπερβαίνει τους 30 κόμβους, έχει εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους, και μπορεί να κινείται επί 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

Ως προωθητήρες, χρησιμοποιεί δύο πυρηνικούς κινητήρες και τέσσερις τουρμπίνες ατμού.

Από το αεροπλανοφόρο έχουν δυνατότητα άμεσης προσνήωσης και απονήωσης οχτώ μοίρες μαχητικών. Συνολικά, μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα 90 πλήρως εξαρτυμένα πολεμικά ελικόπτερα.

Διαθέτει 13 συνολικά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα περισσότερα διαθέτουν όσες πληροφορίες μπορεί να διαθέτει ο πύργος ελέγχου του πιο σύγχρονου αεροδρομίου του πλανήτη.

Λέγεται ότι το αεροπλανοφόρο αυτό μπορεί μόνο του να ανταγωνιστεί πολεμικά ολόκληρη τη Ρωσία. Εντυπωσιακό...

Το USS George HW Bush (CVN-77) είναι το δέκατο και τελευταίο Nimitz-class (Ronald Reagan subclass) αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ  και έχει πάρει το όνομά του προς τιμή  τον 41ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών George HW Bush, ο οποίος ήταν πιλότος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κατασκευή του άρχισε το 2006 στο ναυπηγείο της εταιρείας Northrop Grumman Newport News (Dry Dock 12) και ολοκληρώθηκε το 2009, με κόστος 6.200 εκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη αποστολή του ξεκίνησε το 2011.

Στο σκάφος έχουν γίνει περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις για τη χρήση καθαρότερου νερού και για την εξοικονόμηση καυσίμου και κόστους συντήρησης γενικότητα.

Το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS George HW Bush (CVN 77) απέπλευσε από την Ναυτική Βάση Norfolk , στην Βιρτζίνια, στις 15 Φεβρουαρίου και μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι και η υποστήριξη της επιχείρησης "Διαρκής Ελευθερία" στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, το αεροπλανοφόρο θα υποστηρίξει επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και περιοχές της Αφρικής.