Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές τις από το σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βορειονανατολικά του Αργοστολίου.
Πέρα όμως από αυτό, οι κάτοικοι ανησυχούν για την περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι αρκετά έντονη, με πολλούς μετασεισμούς.
Αυτό που πολλοί φοβούνται είναι ο σεισμός που συνέβη να μην ήταν ο κύριος, αλλά να ήταν προσεισμός, κάτι που οι σεισμολόγοι διαψεύδουν.
Τις επόμενες ώρες της δόνησης των 5,9 Ρίχτερ υπήρχαν συνεχείς μετασεισμοί, τουλάχιστον 24, μέσα στις επόμενες πέντε ώρες, με τους τέσσερις από αυτούς να είναι περισσότερο αισθητοί. Ωστόσο και στις επόμενες 13 ώρες οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν με αυξημένη συχνότητα, αλλά με μικρότερη ένταση.
Ο σεισμολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι πιθανότατα αυτός ο σεισμός -των 5,9 Ρίχτερ- ήταν ο κύριος, εξηγώντας ότι το λέει αυτό, λαμβάνοντας και τα στοιχεία της μελέτης της ομάδας ΒΑΝ, στην οποία συμμετέχει.
Καθησυχαστικό, πάντως, για τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Πάντως, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ, γινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δήλωσε ότι "η Κεφαλονιά είχε την τύχη να έχει πολύ καλή ρυμοτομία και δόμηση" και έτσι, το νησί άντεξε, χωρίς μεγάλες ζημιές, παρά το μέγεθος του σεισμού. "Θυμόμαστε τι έγινε σε άλλους σεισμούς, στην Πάτρα ή στον Πύργο... Τα σπίτια στην Κεφαλονιά χτίστηκαν με τις πιο νέες προδιαγραφές για σεισμό", πρόσθεσε.
Η έντονη σεισμικότητα θα διαρκέσει για εβδομάδες στην Κεφαλλονιά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στο νησί.
Όπως είπε, ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να έχει φτάσει τα 5,1 Ρίχτερ, και συνέστησε υπομονή στους κατοίκους.
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι πρόκειται για σεισμό, που έφτασε στα 0,4g, στο όριο αντοχής των προδιαγραφών κατασκευής των κτισμάτων στην Κεφαλλονιά (είναι 0,35-0,36), γι΄αυτό και τα περισσότερα κτίρια άντεξαν.
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τους μετασεισμούς των πέντε πρώτων ωρών στην Κεφαλονιά:
Οι μετασεισμοί τις πρώτες 18 ώρες μετά το σεισμό: