Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε το ναυτοδικείο Πειραιώς προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι.
Υπενθυμίζεται ότι την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλούσε τις ελληνικές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαίτιους.
Η οργάνωση ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
Να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας ζητά και ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του: "Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση", δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
"Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων", καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι επιζώντες του ναυαγίου φιλοξενούνται από το δυναμικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, όπου του παρέχεται φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.