Ελπίδα για παραπληγικούς το…ρομπότ της NASA

Μια συσκευή που δίνει ελπίδα σε παραπληγικά άτομα και υπόσχεται ότι μπορεί να περπατήσουν είναι ένα από τα τελευταία επιτεύγματα της NASA. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, λειτουργεί ως μηχάνημα άσκησης για τους αστροναύτες και μπορεί να βρει εφαρμογή και για άλλες λειτουργίες στο έδαφος. Ο πειραματικός ρομποτικός σκελετός θα βοηθούσε εργάτες να σηκώνουν υπεράνθρωπα φορτία και θα επέτρεπε σε παραπληγικούς να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες

Η συσκευή που φέρει την ονομασία X1, κρέμεται από λουριά που τυλίγονται στους ώμους και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκίνητα σκέλη με υποδοχές για τα πόδια του χρήστη. Το “ρομπότ” ζυγίζει 26 κιλά και λειτουργεί υποβοηθώντας την κίνηση των αστροναυτών ή σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργώντας αντίσταση που διευκολύνει την άσκηση των ποδιών, προκειμένου να εξασκούνται οι αστροναύτες..

Ο εξωσκελετός όπως θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει, προσφέρει τη δυνατότητα ελευθερίας κίνησης σε δέκα διαφορετικές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Πέρα από τις τέσσερις ηλεκτροκίνητες αρθρώσεις στα γόνατα και τους γοφούς, διαθέτει και έξι παθητικές αρθρώσεις που διευκολύνουν την περιστροφή, το τέντωμα του ποδιού και άλλες κινήσεις.

Το σύστημα αυτό είναι βασισμένο σε παλαιότερη τεχνολογία που είχε εφαρμοστεί για τον Robonaut, ένα ρομπότ που προέκυψε από συνεργασία της NASA και της General Motors και εργάζεται σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.