Απόγονοι του Φειδία και του Χαλεπά δίνουν ζωή στην ελληνική μαρμαρογλυπτική

Είναι ζευγάρι στη ζωή και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τέχνη, σμιλεύοντας πρωτότυπα γλυπτά σε μάρμαρο.

Στη Σουρωτή, προσκεκλημένοι της "Myrό Antiques House", βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα ο γνωστός Βούλγαρος γλύπτης Kamen Tanev και η σύζυγος του, επίσης γλύπτρια και ζωγράφος Albena Mihaylova. Οι δύο γλύπτες εργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της ελληνικής μαρμαρογλυπτικής που έχει αναλάβει ο συλλέκτης και αντικέρ Σταύρος Μυρωνίδης, με στόχο την παραγωγή έργων σύγχρονης γλυπτικής -κυρίως με μάρμαρο- και την δημιουργία διεθνούς αγοράς για αυτή, μέσα από ιδιωτική επένδυση.

Ο Kamen Tanev γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Βουλγαρία. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας, από όπου αποφοίτησε το 1998 με δίπλωμα γλύπτη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα Master στην γλυπτική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ήταν λέκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της Σόφιας για δύο χρόνια από το 2005, έχει συμμετάσχει σε πλειάδα συμποσίων γλυπτικής σε όλο τον κόσμο και έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το 1st International Public Art Festival of Mudanjiang Jingpo Lake 2011, στην Κίνα. Έργα του έχει εκθέσει στην Βουλγαρία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ινδία, την Ταϋλάνδη και την Γουατεμάλα ενώ μνημειακά γλυπτά του (περισσότερα από 30) βρίσκονται στην Βουλγαρία, την Ελλάδα (στο Διδυμότειχο, και την Κεραμωτή Καβάλας), στην Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.α.

Η Albena Mihaylova γεννήθηκε στο Targovishte της Βουλγαρία, είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Σόφιας, και έχει δείξει τα έργα της σε 14 ατομικές εκθέσεις από το 1995 μέχρι το 2010 στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.