Μετά από 1.700 χρόνια το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης…ξαναζεί!

Ανοίγει και πάλι τις πύλες του το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Πρόκειται για έναν εξέχουσας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, οπου προηγήθηκαν οι απαραίτητες αναστηλώσεις μνημείων. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί   το παράδειγμα για την ανάδειξη πολλών χώρων στην Ελλάδα. 
 
Στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης ήρθε στο φως μια μεγαλόπρεπη εντυπωσιακή πόλη, με κτίρια μνημειακών διαστάσεων τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοί της στην ελληνιστική περίοδο ήταν πλούσιοι, 
 
Ο Θεσσαλονικιός κ. Θέμελης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης  είναι εκείνος, ο οποίος ανοίγει τις πύλες στο αναστηλωμένο αρχαίο θέατρό μετά από 1.700 χρόνια σιωπής. Το συστήνει στο κοινό, αλλά κυρίως μάς μαθαίνει την ιστορία μας, πέρα από τους τόπους και τα μνημεία που η επικοινωνιακή τακτική τα κρατάει πρώτα στη λίστα των επιλογών. 
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένο θέατρο συγκεντρώθηκαν και οι κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας το 183 π.X., διότι εκεί είχε εκτεθεί σε κοινή θέα ο περίφημος στρατηγός της Συμπολιτείας Φιλοποίμην ο Mεγαλοπολίτης, γνωστός και ως «ο τελευταίος Ελλην», που είχε αιχμαλωτιστεί σε νικηφόρο για τους Mεσσηνίους σύγκρουση.
 
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 
 
Το βράδυ του γκαλά στις 3 Αυγούστου η πορεία την αναστήλωσης θα έχει φτάσει έως και τη 10η σειρά που σημαίνει 1.500 θέσεις και οι οποίες μαζί με τους πάγκους και τις καρέκλες θα φτάσουν τις 2.000.