"Σαράντα οκτώ χρόνια σφουγγαράς, έχω μεγαλώσει έξι κορίτσια με αυτή τη δουλειά. Βουτώντας για σφουγγάρια". Ο 73χρονος Αντώνης Καμπουράκης με πολύ μακρινή καταγωγή από την περιοχή των Χανίων, είναι ένας από τους παλαιότερους Καλύμνιους σφουγγαράδες. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα Χανιά για να πουλήσει την πραμάτεια του.
Σφουγγάρια της θάλασσας που συνεχίζει να μαζεύει με πολύ μεράκι παρά την... ηλικία του. Εχοντας μια εμπειρία ετών θα αρματώσει το καΐκι του, θα φορέσει τη στολή του δύτη και θα πάει στους "σφουγγαροτόπους" για να μαζέψει την πραμάτεια του.
"Πολλοί λένε ότι είναι από τις δύσκολες και επικίνδυνες δουλειές αυτή του σφουγγαρά, εγώ πάντως την έκανα με τόσο πάθος και αγάπη που ήταν σαν να πηγαίνω σε γλέντι. Η γυναίκα μου γκρινιάζει και με το δίκιο της αλλά... τον Σεπτέμβρη θα είμαι πάλι στο βυθό" μας λέει καθώς τον συναντάμε στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Το καΐκι του αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους καθώς πολλοί θέλουν να αγοράσουν το αυθεντικό προϊόν της θάλασσας.
Οι αριθμοί τους μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μια ασθένειας. Ανάλογη ήταν και η μείωση των σφουγγαράδων. Πλέον δεν είναι πάνω από 100 στο νησί της Καλύμνου.
"Εχω πάει στη Λιβύη, στην Ιταλία, στην Αλβανία, σε κάθε μέρος της Ελλάδας, ακόμα και στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Βγάζουν και εκεί σφουγγάρια αλλά τα καλύτερα και με διαφορά είναι τα μεσογειακά. Βλέπεις τη διαφορά", λέει πιάνοντας μερικά από αυτά και δίνοντας μας να τα αγγίξουμε.
Οι φορές που κινδύνευσε πολλές. Ούτε ο ίδιος θυμάται πόσες. Χαρακτηριστικά λέει, πως χρειάσθηκε αρκετές φορές να μπει σε θάλαμο αποσυμπίεσης. "Η δουλειά αυτή έχει νόμους που δεν πρέπει να τους παραβιάσεις. Και στην ώρα που θα βουτήξεις και στα ρέματα. Πολλοί συγχωριανοί δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, άλλοι έμειναν ανάπηροι. Έχουμε στην Κάλυμνο ξάδελφό μας που κινείται με πατερίτσες. Αυτή είναι η αλήθεια", αναφέρει στα "Χανιώτικα Νέα".
Για χρόνια το σφουγγάρι αποτελούσε το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Καλύμνου, τώρα τα σφουγγάρια είναι λίγα. "Το σφουγγάρι της Μεσογείου είναι "χρυσάφι". Δυστυχώς μετά την αρρώστια των σφουγγαριών σταμάτησε πολύ το μάζεμα τους και νέοι δεν μπήκαν στη δουλειά. Είναι και εργασία ζόρικη. Παλιά άφηνε χρήματα, έξι παιδιά μεγάλωσα με αυτά εδώ (μας δείχνει τα σφουγγάρια)".
Πλέον ο κ. Αντώνης μαζί με τη σύζυγό του πουλάνε οι ίδιοι τα σφουγγάρια που βγάζουν. Γι' αυτό το λόγο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά, μαζί με το καΐκι και το εμπόρευμά του. Τραβώντας μια πορεία που ακολουθούσαν για δεκαετίες οι Καλύμνοι σφουγγαράδες, αλιεύοντας σφουγγάρια και πουλώντας τα...