Το στολίδι του Πειραιά σηκώνει και πάλι αυλαία

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2013 θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τις επιπλοκές που είχαν παρουσιαστεί στην έναρξη της λειτουργίας του. 

Οι εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είχαν ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου το κτίριο θα έπρεπε να έχει παραδοθεί. Παρόλ' αυτά ο δήμος δήλωνε ότι αδυνατεί να παραλάβει το έργο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσει το Θέατρο.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, “η ανάδοχος εταιρεία που ανέλαβε την αποκατάσταση του Θεάτρου φρόντισε να αναδείξει τους χώρους και τα εικαστικά του στοιχεία, παντρεύοντάς τα με τα πιο υπερσύγχρονα τεχνολογικά, φωτιστικά και ηχητικά μέσα, ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε περήφανοι που ένα τέτοιο κτίριο κοσμεί τη πόλης μας και θα μπορεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φιλοξενήσει θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγάλου βεληνεκούς”.

Υπογράμμισε, επίσης, πως “η σημερινή μορφή του Δημοτικού Θεάτρου απαιτεί την στελέχωση από προσωπικό που θα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις τόσο σε καλλιτεχνικά θέματα, όσο και σε θέματα διαχείρισης μεγάλης χωρητικότητας εγκαταστάσεων”.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, το Θέατρο θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου θεατρικών, μουσικών, χορευτικών, λυρικών, πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων.

“Το Δημοτικό Θέατρο θα μεθοδεύσει Καλλιτεχνικό άνοιγμα προς τις Μεσογειακές χώρες και θα καταστεί πνευματικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και Μεσογειακό Κέντρο Πολιτισμού, ένα Θέατρο της Μεσογείου, το οποίο θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις”, τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Η ιστορία του Θεάτρου

Η απόφαση για την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά πάρθηκε επί Δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου.

Οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν το 1895 και τα εγκαίνια άν και προγραμματίστηκαν για την Δευτέρα του Πάσχα του έτους εκείνου, έγιναν την Κυριακή του Θωμά στις 9 Απριλίου 1895 στις 10.30 μετά "περισσής λαμπρότητος". Μετά την τελετή του Αγιασμού που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Ιερ. Βλαχάκης, έβγαλε πανηγυρικό λόγο ο Δήμαρχος Θ. Ρετσίνας και ακολούθησε απαγγελία από τον ποιητή Γ. Στρατήγη. Στο τέλος και μέχρι το απόγευμα η φιλαρμονική του Δήμου έπαιζε διάφορα από τα γνωστότερα μουσικά κλασικά κομάτια μπροστά στο χώρο του θεάτρου που είχε διαμορφωθεί ανάλογα ημικυκλικά έτσι ώστε να αράζουν οι "βικτώριες άμαξες" και τα λεγόμενα "Βιζ-α-βί", λεωφορεία της εποχής.

Δείτε το βίντεο με όλη την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου και το πώς είναι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών