Οι Γάλλοι σφραγίζουν στα βαρέλια το ροκφόρ για χάρη της φέτας

Κι αν κάποιος πει ότι οι Γάλλοι απαρνούνται το ροκφόρ για τη φέτα δεν θα βρίσκεται και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Το ελληνικό τυρί κερδίζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο έδαφος στη γαλλική αγορά αυξάνοντας το μερίδιο εξαγωγής της κατά 4% σε σχέση με το 2010. Γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία, το ελληνικό τυρί αφήνει το γαλλικό κλεισμένο στα βαρέλια - καταχρηστικά τουλάχιστον, καθώς το ροκφορ δεν ωριμάζει σε βαρέλι. 

Πιο συγκεκριμένα, η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ). Το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου (αύξηση 4%).

Αυτά αναφέρονται σε έρευνα αγοράς του τομέα τυροκομικών προϊόντων στη Γαλλία, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνέχεια των κυριότερων εξαγωγών λευκών τυριών -τύπου φέτας, η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με σταδιακή αύξηση σε 9.168.696 ευρώ το 2012 σε σχέση με τα 7.255.737 ευρώ το 2010. Η Ιταλία θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας λευκών τυριών -τύπου φέτας προς τη Γαλλία με την αξία των εξαγωγών της το 2011 να κυμαίνεται σε 5.035.948 ευρώ ενώ το 2012 διαπιστώνεται μικρή πτώση στα 4.398.724 ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει επίσης προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τελωνείων της Γαλλίας, η αξία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στο διάστημα 2010-2012, παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 9,46%. Συγκεκριμένα, το 2010 η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1.059.073.627 ευρώ, το 2011 σε 1.144.372.753 ευρώ και το 2012 σε 1.159.367.380 ευρώ. Οι εισαχθείσες ποσότητες διαμορφώθηκαν σε 277.093.841 τόνους το 2010, 272.216.775 το 2011 και 280.313.402 το 2012, αντίστοιχα.

Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης τυροκομικών ειδών προς τη Γαλλία είναι οι: Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία. Ως προς την Ιταλία παρατηρείται αύξηση της αξίας των εξαγωγών της προς τη Γαλλία από το 2010 μέχρι το 2012 της τάξεως του 12,5% (293.325.114 ευρώ το 2010 σε 330.095.733 ευρώ το 2012). Η Γερμανία πραγματοποίησε εξαγωγές τυροκομικών αξίας 211.784.183 ευρώ προς τη Γαλλία το 2012, το Βέλγιο 71.106.879 ευρώ, η Ελβετία 46.668.382 ευρώ, η Ιρλανδία 36.699.921 ευρώ και η Ισπανία 28.639.929 ευρώ την ίδια περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη χωρών εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων προς τη Γαλλία, με συνολική αξία 8.375.841 ευρώ το 2010 και 10.307.566 ευρώ το 2012, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 23 %. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 30% (9.720.152 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (7.452.387 ευρώ).

Σχετικά με την αξία εισαγωγών και εξαγωγών ορισμένων ειδών τυριών ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2012 οι δαπάνες για τις εισαγωγές τυριού τσένταρ (cheddar) αυξήθηκαν στα 39.275.195 ευρώ σε σχέση με τα 36.871.752 ευρώ του 2010. Παρομοίως, παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών ύψους 8,2% το 2012 (37.667.248 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (29.434.365 ευρώ).

Η Γαλλία θεωρείται η χώρα του τυριού, με το εύρος των ειδών του να υπερβαίνει τα 400. Όσον αφορά τη μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο (το 92% των Γάλλων καταναλώνει τυροκομικά προϊόντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 24 κιλά), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών να προσεγγίζει τα 30 κιλά.