Υπό την προστασία της UNESCO η Μυτιλήνη

Ένα νησί με σπάνια φυσική ομορφιά όπως η Λέσβος, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την UNESCO. Ο διεθνής οργανισμός τη συμπεριέλαβε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων μετά από υποψηφιότητα που είχε καταθέσει ο Δήμος σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

Την προσπάθεια ενίσχυσαν με τον δικό τους τρόπο πολλοί φορείς του νησιού όπως η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών- Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και άλλοι.

 Μέχρι στιγμής η μόνη προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO στο νησί ήταν το απολιθωμένο δάσος. Από εδώ και πέρα όμως, οι ντόπιοι και όχι μόνο θα μπορούν να καμαρώνουν για την επίσημη αναγνώριση του νησιού, ως τόπου με σπάνια φυσική ομορφιά, γεγονός που ενισχύει και τον τουρισμό της περιοχής.