O Πέτρος Μάρκαρης μας έκανε περήφανους για μία ακόμα φορά. Ο Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας και σεναριογράφος κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Μυθιστορήματος του γαλλικού περιοδικού “Le Point”, για το μυθιστόρημά του “Ληξιπρόθεσμα Δάνεια”.
Τα "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο στη Γαλλία με τον τίτλο “Liquidations a la grecque” (“Εκκαθαρίσεις α λα ελληνικά”) από τις εκδόσεις Seuil και είναι το πρώτο της “Τριλογίας της Κρίσεως”. Τα άλλα δύο, η “Περαίωση” και το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.
Ο Πέτρος Μάρκαρης πρωτοεμφανίστηκε το 1965 με το θεατρικό έργο “Η ιστορία του Αλή Ρέτζο”. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε). Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του “Νυχτερινό δελτίο”, “Άμυνα ζώνης”, με τα οποία έγινε γνωστότερος, και “Ο Τσε αυτοκτόνησε” έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα στη Γερμανία και την Ιταλία, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αστυνομικά Μυθιστορήματα:
Nυχτερινό δελτίο, 1995
Άμυνα ζώνης, 1998
Ο Τσε αυτοκτόνησε, 2003
Βασικός Μέτοχος, 2006
Παλιά, Πολύ Παλιά, 2008
Ληξιπρόθεσμα Δάνεια, 2010 (Τριλογία της Κρίσης, 1)
Περαίωση, 2011 (Τριλογία της Κρίσης, 2)
Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, 2012 (Τριλογία της Κρίσης, 3)
Σενάρια:
Το μετέωρο βήμα του πελαργού (ταινία), 1991
Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, 2004
Περιμένοντας τα Σύννεφα (ταινία), 2004
Κατ' εξακολούθηση, 2006
"Aυτοί που αγαπούν την Ελλάδα θα λατρέψουν τους Έλληνες του Μάρκαρη"
“Αυτοί που αγαπούν την Ελλάδα θα λατρέψουν τους Ελληνες του Μάρκαρη” γράφει το περιοδικό αναφερόμενο στον Έλληνα συγγραφέα. “Ελληνες που προχωρούν, χτυπημένοι από τις περικοπές, άλλοι που δεν χωνεύουν την ιδέα ότι πρέπει να πληρώσουν, αλλά ένα σύνολο που ερμηνεύει πάνω από όλα τη βαθιά αμηχανία των ελλήνων συγγραφέων να μιλήσουν για αυτή την κρίση. Ο Μάρκαρης φιλοτεχνεί το πορτρέτο της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην αναταραχή: τη διαφθορά των ισχυρών, τον πόνο των θυμάτων, τα κολπάκια και τους σκανδαλώδεις χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς”.