Ένας Ελβετός που αγάπησε την Ελλάδα

Ο Charles Weber μπορεί να γεννήθηκε στην πόλη, που περιβάλλεται από τις αγέρωχες χιονοστόλιστες βουνοκορφές, την σχεδόν αψεγάδιαστη ρυμοτομία και τον πολιτισμό, δηλαδή τη Γενεύη, αλλά επέλεξε να μείνει στην Κρήτη. Τα τελευταία 30 χρόνια ζει στο χώριο Άγιος Σύλλας στο Ηράκλειο της Κρήτης κυνηγώντας τις φανερές, αλλά και κρυφές ομορφιές του τόπου μας.

Ο Ελβετός φωτογράφος εντυπωσιάστηκε από τα ιστορικά μνημεία της Αθήνας, το μυθικό τοπίο των Δελφών, αλλά θέλησε να εισχωρήσει λίγο βαθύτερα στην ελληνική πραγματικότητα. Καθημερινές εικόνες και άνθρωποι, εκφράσεις, απομεινάρια θύμησης ή ευχαριστίας των θνητών προς το Θεό.

 

Είδε με το δικό του τρόπο και άρχισε να καταγράφει τα μνημεία της καθημερινότητας στην Ελλάδα, περιγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό του φακό την αστική και μη, πραγματικότητα. 

Από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου έως και τις 17 Μαρτίου το μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς μας αποκαλύπτει τη φωτογραφική διαδρομή του Weber στην Ελλάδα μέσα από την έκθεση "The Greek Series – Τα Ελληνικά" με 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: “Εικονοστάσια”, “Ναυάγια”, “Άνθρωποι και μηχανές”, “Άγιος Σύλλας”, “Ηράκλειο”, “Ομπρέλες” και “Νυχτερινά τοπία”.

Ειδική ενότητα του έργου του είναι αφιερωμένη στον τόπο έμπνευσης και κατοικίας του, τον Άγιο Σύλλα. Εκεί αποτυπώνονται οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του χωριού, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειές τους.

Ένας φωτογράφος, ο οποίος ήρθε από την Ελβετία, αφομοίωσε και αφομοιώθηκε από την Ελλάδα και τις συνήθειές της. Μια Ελλάδα που στιγμάτισε τόσο τον ίδιο, δίνοντάς του έμπνευση και το δρόμο μιας ζωής διαφορετικής από αυτή που είχε συνηθίσει. Εκείνος απλά κατέγραψε τη διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια και μας την παρουσιάζει.