Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης των Checkpoint που προσφέρουν τις εξετάσεις δωρεάν
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες όπως το AIDS, οι ηπατίτιδες και η σύφιλη μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης των Checkpoint, που προσφέρουν τις εξετάσεις δωρεάν:
- Περισσότερες από 14.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV,
- 4.000 εξετάσεις για ηπατίτιδα C,
- 2.000 για ηπατίτιδα Β και
- 800 εξετάσεις για σύφιλη έχουν διενεργηθεί στα τρία χρόνια λειτουργίας τής δομής των Κέντρων στη Θεσσαλονίκη.
Το 60% των διαγνώσεων HIV, που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2016, έγινε στη συγκεκριμένη δομή. Σε πανελλήνιο επίπεδο οι δομές Checkpoint διέγνωσαν το 31% των νέων περιστατικών HIV το 2015 και το 33% το 2016.
Τα Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, αλλά και γρήγορη εξέταση για HIV και ηπατίτιδες B και C και λειτουργούν στην Αθήνα από το Νοέμβριο του 2012 και στη Θεσσαλονίκη από τον Μάρτιο του 2014.
Αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας "Προμηθέας", τελούν υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.
Με αφορμή τα τρία χρόνια λειτουργίας του Checkpoint στη Θεσσαλονίκη, τις δομές του στην Αλεξάνδρου Σβώλου 15 θα επισκεφτεί στις 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης. Εκεί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ιδρύματος "AIDS Healthcare Foundation" (ΑΗ
F) που αποτελεί τον κύριο εταίρο της "Θετικής Φωνής". Το AHF παρέχει θεραπεία και φροντίδα σε 700.000 ανθρώπους σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. To 2016 παρείχε υπηρεσίες εξέτασης για HIV σε 180.000 άτομα παγκοσμίως, διένειμε συνολικά πάνω 38.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 820.000 ευρώ στην προαγωγή της τακτικής εξέτασης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα HIV/AIDS.
Υπηρεσίες που παρέχονται στα Checkpoint
Στο Checkpoint μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει δωρεάν και ανώνυμα γρήγορο τεστ για HIV και ηπατίτιδες Β και C, κλείνοντας ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης στις δομές του (Δευτέρα - Σάββατο 12:00 - 20:00, Πιττάκη 4, Μοναστηράκι,Τηλ.: 210 33 10 400 στην Αθήνα και Αλ. Σβώλου 15 στη Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 282 284 Δευτέρα: 16:00 - 20:00, Τρίτη- Παρασκευή: 12:00 - 20:00 και Σάββατο: 12:00 - 16:00)
Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 30 λεπτά και περιλαμβάνει την εξέταση και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας. Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο "rapid test", που είναι η πλέον γρήγορη εξέταση και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Το ποσοστό εγκυρότητας κυμαίνεται από 99,6 % έως 100%.
Σε περίπτωση που το "rapid test" δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα, θα πρέπει να ακολουθήσει διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει η δυνατότητα να μεσολαβήσει το Checkpoint και για αυτό το ραντεβού και να αναλάβει να συνοδεύσει κάποιος τον ωφελούμενο στο νοσοκομείο.
Η ενημέρωση που παρέχεται από το Checkpoint περιλαμβάνει την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εξέτασης, την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και την απαραίτητη κατά περίπτωση ψυχολογική υποστήριξη. Δεν δίνονται περιττές πληροφορίες, αλλά οι υπεύθυνοι των δομών ακούνε προσεκτικά τον ενδιαφερόμενο και του δίνουν τις πληροφορίες που έχει ανάγκη.
Η ενημέρωση έχει τους εξής στόχους:
* Να ενδυναμώσει την απόφαση του ενδιαφερόμενου για έλεγχο των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και άμεσα αλλά και στο μέλλον.
* Να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων.
* Να εξηγήσει τι είναι η "περίοδος παραθύρου" για τον HIV
* Να μάθει ο ενδιαφερόμενος τι είναι η PEP (προφύλαξη μετά την έκθεση) και κάτω από ποιες συνθήκες χορηγείται.
* Να προσδιορίσει τι εννοούμε όταν μιλάμε για υψηλού ρίσκου συμπεριφορές στο σεξ.
* Να συζητήσει εκτενώς τι συνεπάγεται η μη χρήση προφυλακτικού αν κάποιος είναι σε σχέση με σταθερό/ή σύντροφο.
* Να συζητηθούν θέματα εσφαλμένης εμπιστοσύνης που αφορούν τους ερωτικούς σου συντρόφους και κάποιες σεξουαλικές πρακτικές.
* Να συνεισφέρει στη βελτίωση του τρόπου που ανακοινώνεται συνήθως το αποτέλεσμα της εξέτασης.
* Να γίνει ευχάριστη συνήθεια ο τακτικός έλεγχος.