Στόχος η δημιουργία συλλογών στην αραβική γλώσσα, η οποία να εξυπηρετεί τον αραβόφωνο πληθυσμό
Έναν πρώτο πυρήνα αραβικών παιδικών βιβλίων, καθώς και βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας μεταφρασμένης στα αραβικά, εξασφάλισε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την βοήθεια του παραρτήματός του στην Αλεξάνδρεια, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην πρόσβαση των προσφύγων -παιδιών αλλά και ενηλίκων- στο ποιοτικό βιβλίο, στη μητρική τους γλώσσα.
Στόχος η δημιουργία συλλογών στην αραβική γλώσσα, η οποία να εξυπηρετεί τον αραβόφωνο πληθυσμό που κατοικεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται στα Κέντρα Μετεγκατάστασης και Φιλοξενίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΙΠ με την διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης και με το Εργαστήριο Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδικά βιβλία θα εμπλουτίσουν τη συλλογή της Κινητής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Από τον Σεπτέμβριο, κάθε Τρίτη η Κινητή Βιβλιοθήκη θα επισκέπτεται το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών, οργανώνοντας δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο, την εκπαίδευση και το παιχνίδι. Η συλλογή των μεταφρασμένων ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων στα αραβικά, θα ενταχθεί στην συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Παράρτημα Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών.
Στην Αθήνα, τα βιβλία θα δοθούν στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για να εμπλουτίσουν τη συλλογή της «Πλανόδιας Βιβλιοθήκης», η οποία επισκέπτεται τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Επίσης, η συλλογή των αραβικών βιβλίων θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του νεοσύστατου «Σχολείου Χωρίς Σύνορα», στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατά το οποίο θα διδάσκονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, αραβικών και φαρσί σε παιδιά πρόσφυγες από το Σχιστό, το Ελληνικό, το City Plaza, καθώς και από τη γειτονιά του Σχολείου, το οποίο θα λειτουργήσει στους χώρους του 51ου Δημόσιου Σχολείου Αθηνών από τις 4 έως τις 29 Ιουλίου.
Πλατείες, αυλές σχολείων, κήποι και παιδικές χαρές μπορούν κάλλιστα να γίνουν τόπος συνάντησης μικρών και μεγάλων προσφύγων με τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων, ενισχύοντας τη θέλησή τους για αγώνα και δύναμη οραματισμού για ένα μέλλον πλούσιο σε όλα εκείνα τα αγαθά που μόνο το βιβλίο μπορεί να προσφέρει.