Στην Αθήνα επεκτείνεται από το ερχόμενο καλοκαίρι το Θερινό Σχολείο του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά (CTY) του Κολεγίου Ανατόλια.
Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αντώνης Αποστόλου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στην πρωτεύουσα, αυτό θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016, ενώ απευθύνεται σε μαθητές από την τρίτη έως την έκτη τάξη του Δημοτικού που θα έχουν επιτύχει νωρίτερα στα σχετικά τεστ αξιολόγησης των δεξιοτήτων των παιδιών.
Οι εξετάσεις με τη σειρά τους θα πραγματοποιηθούν στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 3 του ίδιου μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.cty-greece.gr/el.
«Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Πέρυσι είχαμε 3.000 υποψήφιους και από αυτούς πέρασαν τις εξετάσεις οι μισοί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου. Το πρόγραμμα CTY εκπονήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο John Hopkins (Χόπκινς). Ο στόχος ήταν η ανάδειξη των χαρισματικών παιδιών και η υποστήριξή τους με μια σειρά προγραμμάτων. Η Ελλάδα είναι μία από τις 120 χώρες στις οποίες εφαρμόζεται πλέον το πρόγραμμα. Τα θερινά σχολεία (camps) είναι τριάντα σε ολόκληρο τον κόσμο και φιλοξενούν κάθε χρόνο 9.000 μαθητές, ενώ 13.000 μαθητές παίρνουν μέρος σε on line μαθήματα.
Στην Ελλάδα η λειτουργία του CTY με ευθύνη του κολεγίου Ανατόλια ξεκίνησε το 2013 σε συνεργασία με το John Hopkins και χάρις στην ιδρυτική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Τα μαθήματα που παρέχει είναι διαδικτυακά, μονοήμερα ή σαββατοκύριακου και θερινά.
Οι μαθητές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού μπορούν να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω μαθήματα: Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Επιστήμη και Μηχανική, στο Εργαστήρι του Συγγραφέα, Νοημοσύνη και Βιολογία των Αισθήσεων.
Οι μαθητές Γ' και Δ' Δημοτικού μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα: Θέλεις να γίνεις επιστήμονας; Στους λιλιπούτειους μαθητές παρουσιάζονται θέματα όπως η Αστροφυσική, η Παλαιοντολογία, η Ακουστική, η Μετεωρολογία, η Γενετική και περιβαλλοντικές έννοιες όπως οι υδάτινοι και οι ενεργειακοί πόροι.