Μάθημα με... άλλο τρόπο, πιο αποδοτικό και πιο ουσιαστικό, για να προσεγγίσουν ευκολότερα οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, προτείνει στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Αριστείας, χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στις φυσικές επιστήμες, που υλοποιείται από τον Φεβρουάριο του 2014, από ομάδα καθηγητών της Παιδαγωγικής Σχολής με συντονιστή τον καθηγητή της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Π. Καριώτογλου.
Στις δράσεις του προγράμματος θα αναφερθεί ο επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Γιώργος Μαλανδράκης, στο συνέδριο "Περιβάλλον και κοινωνία", που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, από 27 έως 29 Μαρτίου, στη Φλώρινα.
"Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών σε μη τυπικά περιβάλλοντα για να αλλάξουν ιδέες και πρακτικές, βγαίνοντας έξω από τις σχολικές τάξεις" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Μαλανδράκης.
Ήδη, στο πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούλιο, συμμετέχουν 13 εκπαιδευτικοί, στους οποίους επιδεικνύονται τρόποι που συνιστούν "καλές διδακτικές πρακτικές", τις οποίες και θα εφαρμόσουν στις τάξεις τους.
"Τους ζητάμε δηλαδή να οργανώσουν επισκέψεις σε Τεχνοεπιστημονικά μουσεία ή όπου αλλού οι μαθητές θα δείξουν ενδιαφέρον σε ζητήματα φυσικών επιστημών, βλέποντας πρακτικά παραδείγματα ώστε η εκπαίδευση να γίνει βιωματική και ευχάριστη" διευκρινίζει ο κ. Μαλανδράκης.
Σημειώνεται ότι το τριήμερο συνέδριο "Περιβάλλον και κοινωνία" ξεκινάει το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Φλώρινας.