Δήμος Θεσσαλονίκης: Προτεραιότητα τα Πράσινα Καταστήματα

Μεγάλο βάρος στην ανακύκλωση δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τα Πράσινα Καταστήματα.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου συγκέντρωσης γυαλιού, στο οποίο μέχρι τώρα η ανακύκλωση στο δήμο υστερεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής, οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεπερνούν τους 750 τόνους, αλλά θεωρούνται μικρές έναντι αυτών που πετιούνται.

Το προσεχές αναμένεται να πραγματοποιηθούν 100 ειδικές καμπάνες για τη συγκέντρωση γυαλιού σε επιλεγμένα σημεία του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, με έμφαση στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Τούμπα, στο Βαρδάρι, στα Λαδάδικα και στη Βασιλίσσης Ολγας, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα καταστήματα εστίασης, από τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες γυαλιού.

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει στην υπηρεσία της 13 απορριμματοφόρα και πρόκειται να προστεθούν άλλα δύο. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αν και δεν έχει αναπτυχθεί σε όλη την έκταση του κεντρικού δήμου, έχει εκτιναχθεί -σε σύγκριση με πέρυσι και ύστερα από μεγάλη ενημερωτική καμπάνια- στο 260%, ποσοστό που μείωσε κατά 12.000 τόνους τον χρόνο τις ποσότητες που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Οι μπλε κάδοι κάνουν φτερά

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν εξαφανιστεί 150 μπλε κάδοι (σε σύνολο 4.200), οι οποίοι είτε έγιναν στόχος αγνώστων σε επεισόδια είτε της λεγόμενης μαφίας των ανακυκλώσιμων υλικών που τους κλέβει για να αφαιρέσει το περιεχόμενό τους και υλικά κατασκευής τους (π.χ. βέργες αλουμινίου).

Τα συνεργεία ανακύκλωσης του δήμου έχουν να αντιμετωπίσουν τους συλλέκτες των αξιοποιήσιμων ανακυκλώσιμων υλικών, εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες, - οι περισσότεροι αλλοδαποί - που αφαιρούν καθημερινά από τους κάδους τόνους χαρτιού, αλουμινίου και λευκοσιδήρου.