Δωρεάν χυμός ροδάκινο σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες

Δωρεάν χυμό ροδάκινου θα προσφερθεί σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες μέσω της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών.

Η ποσότητα του χυμού θα ξεπεράσει τις 200.000 λίτρα και θα προέρχεται από την αδιάθετη ποσότητα των ροδάκινων που προέκυψε λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, μέρος της αδιάθετης ποσότητας ροδάκινων και νεκταρινιών μπορούσε να αποσυρθεί και να διανεμηθεί δωρεάν σε φορείς παροχής υπηρεσιών φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συνολικά, αποσύρθηκαν 3.667 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών, εκ των οποίων οι 2.358 τόνοι οδηγήθηκαν στη μεταποίηση προκειμένου να διανεμηθούν υπό τη μορφή χυμού και οι υπόλοιποι δόθηκαν, επίσης δωρεάν, ως νωπό προϊόν. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των παραγωγών, η απόσυρση των ποσοτήτων αυτών βοήθησε στο να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά.

Η ζημιά σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διακίνηση ροδάκινων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο και τη μεγάλη πτώση των τιμών που είχε προηγηθεί, κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη δωρεάν διανομή χυμών και νωπών ροδάκινων, πρόκειται να αρχίσει και δωρεάν διανομή κι άλλων φρούτων όπως ακτινιδίων και μήλων.