Σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού αλλά κυρίως των γυναικών, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λεγόμενη "κατάθλιψη των Χριστουγέννων".
Κυρίως οι γυναίκες, βιώνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών κάποιας μορφής δυσανεξία που είναι στα όρια της κατάθλιψης σε ποσοστό 40% του γενικού πληθυσμού, ενώ ένα 6% αντιμετωπίζει σοβαρές μορφές κατάθλιψης.
Όπως, όμως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Κορδούτης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχει αντίδοτο και μάλιστα πολύ αποτελεσματικό για αυτό: η αγκαλιά, η αγάπη και η ουσιαστική επικοινωνία.
Ο κ. Κορδούτης, αναφέρεται στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, όπως οι άνθρωποι που βιώνουν μοναξιά είτε ψυχολογική είτε γεωγραφική, καθώς επίσης και άτομα που έχουν ζήσει ανατροπές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή τα διαφόρων ειδών πένθη όπως π.χ απώλεια εργασίας.
Αρκετά εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν μια "τακτοποιημένη ζωή" απειλούνται από το στρες των γιορτών, ενώ δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου, δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης των γιορτών. Αλλαγές όπως π.χ ένα μακρινό ταξίδι, να επιτείνουν το ψυχολογικό στρες αντί να ανακουφίσουν τον πάσχοντα.
Αντιθέτως για τους καταθλιπτικούς των Χριστουγέννων προτείνεται ουσιαστική επαφή με ανθρώπους που κάποιος αισθάνεται συναισθηματική ασφάλεια και πλήρη αποδοχή, καθώς επίσης δραστηριότητες και χόμπι που προσφέρουν ευχαρίστηση χωρίς όμως να προκαλούν δραματικές αλλαγές.