Κάποιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή που ανέλαβαν 6 τελειόφοιτοι φοιτητές του Πολυτεχνείου, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι και με αισθητικές, αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Οι φοιτητές ανέλαβαν την αναστήλωση ενός από τους δύο φάρους στο λιμάνι Γαύριο της Άνδρου. Όπως ανέφεραν σχολιάζοντας την προσπάθεια: “τα νησιά δεν παύουν να μας μαγεύουν και να μας εντυπωσιάζουν”. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι η λιτή αρχιτεκτονική και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο του νησιού, ήταν τα στοιχεία που τους παρακίνησαν να δραστηριοποιηθούν υλοποιώντας αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.
. Κατά την είσοδό τους στο λιμάνι, αυτό που τους τράβηξε, όπως λένε, την προσοχή ήταν ο φάρος που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του λιμανιού. Το πρώτο πράγμα που έκαναν μετά την αποβίβασή τους – όπως περιγράφουν – ήταν να τρέξουν προς το μέρος του φάρου, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που τους οδήγησε εκεί.
“Ένα σημείο με εξαιρετική θέα προς το λιμάνι και σχετικά εύκολα προσβάσιμο. Η κατάσταση του οικοδομήματος του φάρου, με την πρώτη κιόλας ματιά μας αποκάλυψε την μακρά ιστορία του στο πέρασμα του χρόνου. Οι φθορές και οι διαβρώσεις από την αρμύρα και τους ανέμους ήταν εμφανείς”, αναφέρουν.
Όπως λένε ο ενθουσιασμός για την ανακατασκευή του κτιρίου, ήταν τέτοιος που τους παρακίνησε να “ανακαλύψουν την ιστορία του” και να κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν ξανά ζωή στο Φάρο.
Για την ιστορία
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1874 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων στο βορειοδυτικότερο σημείο του νησιού της Άνδρου. Το ύψος του πύργου του ειναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 96 μέτρα. H πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Γαύριο, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που απέχει 31 χλμ. από την Χώρα της Άνδρου.
Και οι 6 φοιτητές σπουδάζουν στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου.