Το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς "ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ" απέσπασαν τρεις πρώην σπουδάστριες της Σχολής ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας ένα φυσικό και ακίνδυνο για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνο.
Οι τρεις σπουδάστριες, Αναστασία Λαζαρίδου, Αικατερίνη Συμεωνίδου και Φανή Καρκαντά (σ.σ. οι δύο πρώτες από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και η τρίτη από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων), στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών, ανέπτυξαν μια πρωτότυπη μέθοδο παραγωγής φυσικού και ακίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου σκευάσματος.
Το σκεύασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις βιολογικές καλλιέργειες με εξαιρετική αποτελεσματικότητα για όλους τους τύπους των ζιζανιών και χωρίς τις γνωστές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χημικών ζιζανιοκτόνων.
Έχει σαν δραστικό συστατικό το ριγανέλαιο, το οποίο ενσωματώνεται σε βρώσιμο φορέα και μετατρέπεται με νανο-τεχνολογική μέθοδο σε σκόνη και "πέρασε" με απόλυτη επιτυχία σε δοκιμές αγρού.
Στο πλαίσιο της βράβευσης, οι τρεις σπουδάστριες θα παρακολουθήσουν μαθήματα επιχειρηματικότητας (με αμοιβή, υποτροφία 3200 ευρώ) και στο τέλος της περιόδου θα τούς γίνει πρόταση από φορείς για μετατραπεί του προϊόντος τους σε εμπορικό.
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι δύο επιβλέποντες των πτυχιακών των τριών νεαρών σπουδαστριών, Ιωάννης Βασολάκογλου (γεωπόνος-ζιζανιολόγος) και Κωνσταντίνος Πετρωτός (χημικός μηχανικός/μηχανικός γεωργικών βιομηχανιών) καθώς και ο μηχανικός βιοσυστημάτων Πασχάλης Γκουτσίδης, έχει προχωρήσει ήδη σε κατοχύρωση της εφεύρεσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ, ενώ βρίσκεται σε τελική φάση και η έκδοση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Η σημαντικότητα της εφεύρεσης είναι πρόδηλη αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο σκεύασμα στην αγορά για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες και επιπλέον η παραγωγή του συγκεκριμένου σκευάσματος γίνεται με φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία και είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρωτός.
Νέα έρευνα
Στο μεταξύ, ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα έρευνα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη συνεργασία και του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Βιοσυστημάτων (www. fabe.gr) και του αντίστοιχου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ιωάννη Γιαβάση, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών ζυμούμενων αλλαντικών (τύπου σαλάμι αέρος), με χρήση των φυσικών πολυφαινολών της ελιάς (προϊόντος της POLYHEALTH A..E) και χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών, όπως τα νιτρώδη που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου στομάχου.
Για την παραγωγή των νέου τύπου αλλαντικών συνεργάστηκε με τη θεσσαλική αλλαντοποιεία της Καρδίτσας "Τσιανάβας Α.Ε." και προέκυψε το βραβευμένο στον διαγωνισμό ECOTROPHΕLIA 2013 σαλάμι αέρος με κατοχυρωμένη ονομασία "Διά ελιάς και αέρος", ένα προϊόν πλήρως οικολογικό χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών, το οποίο ήδη κυκλοφορεί την ελληνική αγορά.
Επιπλέον, οι δύο εταιρείες και η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεχίζουν την ερευνητική τους δραστηριότητα, με σκοπό την παραγωγή και άλλων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και καθαρής ετικέτας με χρήση πολυφαινολών και συγκεκριμένα πειραματίζονται για την παραγωγή βραστών αλλαντικών και χωριάτικου λουκάνικου που πρόκειται να συμπληρώσουν την γκάμα των ποιοτικών οικολογικών προϊόντων που θα παράγονται με το brand name "διά ελιάς και αέρος".
Εκτός συνόρων
Παράλληλα, έχουν ανοίξει τα σύνορα για τα νέα αλλαντικά με χρήση πολυφαινόλης, όπως λέει ο κ. Πετρωτός, επισημαίνοντας πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων στη Σερβία από τοπική αλλαντοποιεία μεγάλης παραγωγικής εμβέλειας, ενώ ανάλογες συμφωνίες ετοιμάζονται και με άλλες χώρες της Ευρώπης.