Αλλάζουν σπίτι οι Ομπρέλες

Οι πασίγνωστες Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου αποφάσισαν να... μετακομίσουν. Τα έργα, που γίνονται στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης, είναι η αιτία που δεν θα θαυμάζουμε – προσωρινά τουλάχιστον – το έργο του Έλληνα γλύπτη.

Το γλυπτό, που είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και θεωρείται σημείο αναφοράς για τη συμπρωτεύουσα από το 1997, θα μεταφερθεί σύντομα σε νέο σημείο της παραλίας.

Σε πρώτη φάση, μετακινήθηκε το μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει, ενώ, τους επόμενους μήνες, οι ομπρέλες θα φυλάσσονται σε αποθήκη, όπου θα συντηρηθούν και θα καθαριστούν.

Στη συνέχεια, θα τοποθετηθούν και πάλι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε, καθώς μέσα στις σκέψεις της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι αυτό να γίνει με την ολοκλήρωση των εργασιών στην παραλία.

Οι Ομπρέλες θα επιστρέψουν και πάλι στην παραθαλάσσια κατοικία τους, που θα βρίσκεται περίπου στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Η κατασκευή θα τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επάνω σε ξύλινη βάση και με τον κατάλληλο φωτισμό.

Οι Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Βενετία, το 1993, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων του θεσμού της Μπιενάλε.