Μyrtillo: Το καφέ της ευκαιρίας για παιδιά με ειδικές ικανότητες

Το καφέ Μyrtillo στο Νέο Ηράκλειο δεν έχει να προσφέρει μόνον ένα δροσιστικό καφέ ή ένα αναψυκτικό σε όσους το επισκεφτούν. Το καφέ Μyrtillo είναι ένα σημείο συνάντησης που ελπίζει να δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες και ανάγκες.

Το Μύρτιλλο, που λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι πολυδιάστατο. Είναι καφέ, εργαστήρι, κέντρο λόγου και τέχνης και συγχρόνως εκπαιδευτικός χώρος για ευπαθή άτομα. Εκεί, εκπαιδεύονται για να μπορέσουν να σταθούν επαγγελματικά σε ανάλογους χώρους, αλλά παράλληλα κάνουν ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης. Τους τρόπους, μάς εξηγεί η Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη, Θεραπεύτρια Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγός Θεάτρου και Μουσικός και ο Βασίλης Μπαράκος, Μουσικοθεραπευτής- Μουσικοπαιδαγωγός.

Η δημιουργός του, η Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν εμπνεύστηκε από αντίστοιχα καφέ στη Σκωτία.

Όπως είπε η ίδια στο ΑΠΕ, δεν έχει ζητήσει κρατική χρηματοδότηση γιατί θέλει πρώτα να "επιδείξει έργο". Κατάφερε ωστόσο να συναντηθεί ήδη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάτι που χαρακτηρίζει "ιδιαιτέρως ενθαρρυντική".

Το επόμενο βήμα της, πάντως, από τον Σεπτέμβριο, θα είναι η δημιουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας, ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν ευάλωτα άτομα στην αγορά εργασίας.

Τα παιδιά που δουλεύουν στο Μύρτιλλο, με ιδιαίτερα χαρίσματα το καθένα, δεν φαίνεται να πτοούνται από τις κλειστές πόρτες που βρήκαν στο παρελθόν. Στο Μύρτιλλο, στο καφέ της χαράς, η ζωή τους βρίσκει νόημα, αισθάνονται παραγωγικοί, αποκτούν υπευθυνότητα και επιτέλους εργάζονται και αμείβονται.