Το μονοπάτι του περιπατητικού τουρισμού, πάνω στο οποίο θα "βαδίσουν" και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, φαίνεται πως ανοίγει η Νάξος. Περισσότερα από 120 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών έχουν μπει στο "μικροσκόπιο" και περιμένουν την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας, σε μια προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Γερμανοί εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοποίησης Ποιότητας Μονοπατιών αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο στη Νάξο για να δουν την πορεία των έργων και να δώσουν την απαραίτητη πιστοποίηση. Έχει ήδη προηγηθεί μια πρώτη επίσκεψη των Γερμανών στο νησί, οι οποίοι άναψαν το "πράσινο φως" για τις απαραίτητες εργασίες.
Το συγκεκριμένο Κυκλαδονήσι μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο όσον αφορά την πιστοποίηση των πεζοπορικών μονοπατιών σε συνεργασία με γερμανικούς φορείς, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη "δεξαμενή" τουριστών πεζοπορίας.
Η Νάξος διαθέτει τουλάχιστον δεκαέξι καταγεγραμμένα, ιστορικής σημασίας και κάλλους μονοπάτια, τα οποία, όταν τα περπατήσουν οι επισκέπτες, μπορούν να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τα μνημεία του νησιού. Ωστόσο, η σήμανση έχει γίνει μέχρι στιγμής περίπου στα μισά, ενώ τον καθαρισμό έχουν αναλάβει εθελοντές.
"Το νησί διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μονοπάτια, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν τους τουρίστες και να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πάνω από το 50% των μονοπατιών έχει ειδική σήμανση, ενώ καθαρίζονται από εθελοντικές ομάδες. Τα μονοπάτια είναι μια αγορά που σε συνδυασμό με τα μνημεία μπορούν να φέρουν κόσμο τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες" σημειώνει ο αντιδήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.
Ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη πιστοποιητικού ποιότητας των διαδρομών είναι η ικανή έκταση δικτύου μονοπατιών, η διατήρηση καθαρών-ανοιχτών χώρων, η σωστή σήμανση, ο περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος κατά τη διάρκεια των διαδρομών και διάφοροι υποστηρικτικοί μηχανισμοί προς τους πεζοπόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας ιδρύθηκε στη Γερμανία και αποτελείται από 55 οργανισμούς πεζοπόρων από 30 ευρωπαϊκά κράτη, ενώ έχει πάνω από τρία εκατομμύρια μέλη.
Σήμερα λειτουργούν περιηγητικά δίκτυα μονοπατιών και σε άλλα Κυκλαδονήσια, όπως η Ανδρος, η Τήνος, η Κέα, η Αμοργός, η Δονούσα και η Ηρακλειά. Παράλληλα, λειτουργούν μικρότερα περιπατητικά δίκτυα στην Ίο και τη Θήρα.
Συνολικά ως διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος έχουν χαρακτηριστεί περί τα 600 χιλιόμετρα στα 20 από τα 24 νησιά των Κυκλάδων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης σε πάνω από 300 χιλιόμετρα παλαιών ημιονικών δρόμων και μονοπατιών, από τα οποία τουλάχιστον το 50% είναι λιθόστρωτα.