Σύντομα… σαν καινούργιο το ιστορικό εργοστάσιο ΦΙΞ

Με μια δωρεά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπλαση ενός από τα ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας: του παλαιού εργοστάσιου ΦΙΞ επί της οδού Συγγρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος , το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη τη δωρεά προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Όπως αναφέρεται "η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου, μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου".

Το ΕΜΣΤ αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης της Αθήνας. Η δωρεά του Ιδρύματος δίνει την ευκαιρία για πρώτη φορά στο ΕΜΣΤ να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του και να αναλάβει τον κεντρικό του ρόλο ως ο κύριος χώρος σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων ιδεών στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Λίγα λόγια για το ιστορικό εργοστάσιο του ΦΙΞ

Το εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γιοχαν Καρλ Φουξ (Johann Karl Fuchs) στην Αθήνα. Ο πατέρας του Φουξ είχε περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται στην Ελλάδα με τη ζυθοποιία, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα μπόρεσε η επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια να διατηρήσει μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Μετά την πτώχευση της εταιρίας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 σε ίδιο ζυθοποιείο.

Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893.