Το... χέρι τους για να διασφαλίσουν καλύτερη διαμονή και αναπαραγωγή σε πουλιά έβαλαν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων με διάφορες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, κατασκεύασε μια πλωτή πλατφόρμα - εξέδρα, με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών επειδή έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες όπου αναπαράγονταν τα παρυδάτια πουλιά.
Τα είδη που αναμένεται να ωφεληθούν είναι το γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica), απειλούμενο είδος που ανήκει στην κατηγορία «τρωτό», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και το νανογλάρονο (Sternula albifrons).
Η πλατφόρμα καθελκύστηκε ήδη στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών της Νέας Κεσσάνης αναμένοντας τους πρώτους επισκέπτες. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3x4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της καλύφθηκε με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα.
Στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, σχεδιάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις και κατασκευές που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου ώστε να βοηθήσουν την αναπαραγωγή και την διατήρηση άλλων σημαντικών και απειλούμενων ειδών.
Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τοποθέτησε στο Λαγκαδά πέντε βάσεις φωλιών λευκοπελαργών σε σημεία που υπήρχαν ήδη φωλιές αλλά χωρίς βάσεις. Επίσης, τοποθετήθηκαν και προστατευτικά αγωγών μέσης τάσης σε έξη υπάρχουσες φωλιές, έγινε συντήρηση σε τρεις φωλιές που παρουσίαζαν προβλήματα και καθαρίστηκαν άλλες 12.