Με... κουδούνια θα γεμίσει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Κουδουνοφόροι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, θα επιχειρήσουν να δώσουν παραδοσιακό χρώμα στην πόλη και να παρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι.
Εφτακόσια άτομα από τον Σοχό, τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες και το Λιβάδι Ολύμπου, θα λάβουν μέρος στην "1η Πομπή των Κωδωνοφόρων" που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα αναπαραστήσουν τα δρώμενα που βιώνουν κάθε χρόνο στα μέρη τους.
Η ξεχωριστή αυτή πομπή έχει ώρα έναρξης στις 11 το πρωί και λήξης στις 5 το απόγευμα. Οι κουδουνοφόροι, χωρισμένοι σε 12 ομάδες, θα ξεκινούν από τον Λευκό Πύργο και θα καταλήγουν στην πλατεία Αριστοστέλους, μέσω της παραλιακής οδού όπου θα γίνεται και αναπαράσταση των δρώμενων.
Οι κωδωνοφόροι του Σοχού, τα "Μπαμπούγερα" από την Καλή Βρύση Δράμας, οι "Αράπηδες" από τη Νικησιανή Καβάλας, ο "Μπαμπούγερος" από την Ανθή Σερρών και το δρώμενο "Μπάμπιντεν" από την Πετρούσα Δράμας είναι ορισμένα από τα έθιμα που θα αναβιώσουν και θα ξεσηκώσουν το πλήθος.
Στον κόσμο θα μοιράζονται κεράσματα, ενώ στη συνέχεια οι κουδουνοφόροι θα "ξεχυθούν" σε άλλες πλατείες της Θεσσαλονίκης, όπως σε Αγίας Σοφίας, Άθωνος, Φαναριωτών, Μοριχώβου, Πλατεία Εμπορίου, όπου θα μοιράσουν απλόχερα το κέφι και τη ζωντάνια τους.
Με την παραπάνω δράση θα κλείσουν οι εκδηλώσεις "Οι Δρόμοι του Κουδουνιού", που πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης.
"Εδώ και χρόνια καταγράφω τα έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα και μεταξύ άλλων ξεχώρισα τα έθιμα της κωδωνοφορίας, τα οποία έχουν μια δύναμη. Τα κουδούνια είναι ένας κοινός 'ωκεανός' σε όλη την Ευρώπη, με κοινές ρίζες. Και τώρα, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, τα κουδούνια είναι έθιμα καλοχρονιάς" δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Γιάννα Ευαγγελίδου, σκηνοθέτης- παραγωγός και εκ των διοργανωτών της δράσης.
Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, με τον τίτλο "Οι Δρόμοι του Κουδουνιού" θα ξεκινήσουν αρκετές ημέρες νωρίτερα. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου και -μεταξύ άλλων- θα διοργανωθούν φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και ημερίδες.
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηθούν δέκα ξύλινα πλαίσια ύψους περίπου 2,5 μέτρων, τα "Μπαμπουγεράκια", πάνω στα οποία δέκα ζωγράφοι της Θεσσαλονίκης θα παρέμβουν εικαστικά. Στη συνέχεια, τα έργα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Επίσης, ξεχωρίζει, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, το εργαστήριο για παιδιά, με τίτλο "Μεταμορφώσεις: Κατασκευάζοντας την κεφαλοστολή του Σοχού" που θα γίνει από τις 10 το πρωί στο κεντρικό κτίριο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης.
Προετοιμασία και για την 2η πομπή με ευρωπαϊκό "άρωμα"
Στόχος των διοργανωτών είναι να επαναληφθούν και του χρόνου οι "Δρόμοι του Κουδουνιού" με έναν ευρωπαϊκό ωστόσο προσανατολισμό, μια διερεύνηση και παρουσίαση της ποικιλομορφίας της κωδωνοφορίας που υπάρχει σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Δεδομένου ότι φέτος η απόφαση για τις εκδηλώσεις πάρθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος, για του χρόνου και την 2η πομπή κωδωνοφορίας έχει ήδη επέλθει συμφωνία και θα παρελάσουν ομάδες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και πολλές άλλες που θα προκύψουν στην πορεία.
Το κουδούνι
Το κουδούνι είναι ταυτόχρονα μουσικό όργανο και ηχητικό αντικείμενο κοίλου ή κωνικού σχήματος, το οποίο φέρει στο εσωτερικό του ένα σφαιρίδιο που παράγει ήχο όταν έρθει σε επαφή με τα χείλη του.
Επίσης, έχει μια ιδιότητα που συνδέεται με την παρουσία του στο πλαίσιο γονιμικών και βλαστικών τελετουργιών, μορφές και εκδοχές των οποίων συναντούμε ως τις μέρες μας.
Ο ήχος του, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, προκαλούσε το δέος, τον ενθουσιασμό αλλά και τον φόβο, συναισθήματα ισχυρά, τα οποία οι τελεστές επιδίωκαν να μεταβιβάσουν στις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης σε μια απόπειρα να τις καλέσουν ή αντίστοιχα να τις ξορκίσουν.