Την έχουμε συνδέσει με εικόνες βγαλμένες από χριστουγεννιάτικα τοπία και "παραμύθια", με διασκέδαση και ξεγνοιασιά, όμως αυτή τη φορά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην προστασία του περιβάλλοντος και προσπαθεί να αποκτήσει οικολογική "συνείδηση".
Ο λόγος για το φεστιβάλ "Ονειρούπολη" του Δήμου Δράμας, που, κάθε χρόνο, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και, πλέον, "μελετά" τρόπους για την ενίσχυση των οικολογικών πρακτικών, μέσω του διακρατικού προγράμματος INTERREG4C με τίτλο "ZEN: Zero Emission Noise" (ΖΕΝ: Δράσεις με μηδέν Θόρυβο), που υλοποιεί η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Δράμας (ΔΕΚΠΟΤΑ).
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και αυτή την περίοδο εισέρχεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του. Το έργο στοχεύει στην ανεύρεση τρόπων και μεθόδων μείωσης της επίδρασης εποχιακών εκδηλώσεων και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε ιστορικές πόλεις και κέντρα. Τέτοιες εκδηλώσεις και φεστιβάλ προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σύνολο της κοινωνίας και το περιβάλλον, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων σε ανάγκες μεταφοράς, της αλόγιστης κατανάλωσης περιβαλλοντικών πόρων και της αναποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Η πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία ακολουθείται από το έργο, περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που επηρεάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως οι μεταφορές, η κινητικότητα ανθρώπων ή αγαθών, η διαχείριση απορριμμάτων και η χρήση περιβαλλοντικών πόρων.
Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, σε ένα φεστιβάλ 40.000 επισκεπτών για μια εβδομάδα, αν αλλαχθούν μόνο τα υλικά συσκευασίας σε πωλητές φαγητού και τροφίμων (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια, κ.λπ.), με οικολογικά υλικά συσκευασίας, τότε με την ανακύκλωσή τους εξοικονομείται το 30% της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές.
Στα σχέδια των αρμόδιων αρχών για την "ελάφρυνση" της "Ονειρούπολης" από το τίμημα της μη οικολογικής πρακτικής αναμένεται να περιληφθούν δράσεις, όπως ο διαχωρισμός των απορριμμάτων με διαφορετικούς κάδους συλλογής, η απαγόρευση χρήσης υλικών συσκευασίας που δεν είναι ανακυκλώσιμα, η εκστρατεία οικολογικής συνείδησης και ενδεχομένως η χρήση φωτισμού που είναι περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δημιουργήθηκε και ο "Ευρωπαϊκός Οδηγός Καλών Πρακτικών" για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στον οποίο περιλαμβάνεται και περιγράφεται η "Ονειρούπολη".
"Φιλοδοξία" του οδηγού είναι να αποτελέσει την "πράσινη βίβλο" για την ευρωπαϊκή πολιτική για μεγάλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις με οικολογικές ευαισθησίες και χαμηλή όχληση στη ζωή των πολιτών στις πόλεις όπου διοργανώνονται.
Μέσω καινοτόμων πρακτικών που βασίζονται στην διακρατική προσέγγιση, το έργο ΖΕΝ αξιοποιεί καλές πρακτικές από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η ανταλλαγή εμπειριών που αποκτήθηκαν στην πράξη, καθώς και αναφορές αξιολόγησης και παρακολούθησης μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης αναφορικά με την διαχείριση εκδηλώσεων και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεών τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Μέσω του έργου θα αναπτυχθούν, επίσης, προτάσεις προς φορείς λήψης αποφάσεων που δρουν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο αλλά και προς διοργανωτές εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Η εταιρική σύνθεση του έργου περιλαμβάνει πανεπιστήμια, δήμους, περιφερειακές αρχές, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και περιφερειακές αναπτυξιακές εταιρείες από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.