Συνήθως οι αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε γυμναστήρια κλειστά ή ανοιχτά, προπονήσεις μεταξύ των συναθλητών με στόχο τον πρωταθλητισμό ή κάποιο έπαθλο. Στη περίπτωση των Ιωαννίνων όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι μαθητές στις περιοχές προπονούνται και διασκεδάζουν στις αυλές των σχολείων τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι ένα καινούργιο άθλημα το “Run and Out”, που στις 2 Νοεμβρίου θα βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης “Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση” -το οποίο ενέκρινε τη διάδοσή του και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.
Η γέννηση του αθλήματος έγινε εντελώς τυχαία, το 2009, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, όπου οι μαθητές, με το δάσκαλο Φυσικής Αγωγής Μιχάλη Μερτζιανίδη, δημιούργησαν το παιχνίδι κατά την ώρα της γυμναστικής, παίζοντας έναν συνδυασμό αθλημάτων, με κανόνες που διαμορφώθηκαν σταδιακά με τις παρεμβάσεις και υποδείξεις των μαθητών που συμμετείχαν στο παιχνίδι. Το πρώτο...επίσημο παιχνίδι των μαθητών του σχολείου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κατοίκων καθώς το παρακολούθησαν περίπου 1000 άτομα.
Αργότερα έγινε γνωστό και σε άλλα σχολεία της πόλης, όπου διδάχθηκαν οι κανονισμοί και μετατράπηκε σε κύριο παιχνίδι των μαθητών, όχι μόνο κατά τις ώρες γυμναστικής, αλλά και εκτός σχολείου, στις αλάνες και αργότερα σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.
Όπως λέει ο εμπνευστής του αθλήματος Μιχάλης Μερτζιανίδης, το “Run and Out” συνδυάζει στοιχεία από διάφορα ομαδικά αθλήματα, δεν χρειάζεται εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, παρά μόνο μία μπάλα και χώρο έκτασης μισού γηπέδου μπάσκετ.
Αγωνιστικός χώρος δεν είναι κάποιο γήπεδο αλλά οι αυλές σχολείων, συνήθως, (σε χώρο 12 μ. Χ 12 μ. ή και σε μικρότερο). Ο αγώνας ολοκληρώνεται σε μόλις τρία games, στο καθένα από τα οποία οι δύο ομάδες των 12 ατόμων, έχουν δικαίωμα να παίξουν μία φορά άμυνα και μία επίθεση. Θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντάς το ότι στη βασική του φιλοσοφία το παιχνίδι βασίζεται στο baseball.
Πώς παίζεται το παιχνίδι:
Η ομάδα της άμυνας βρίσκεται εντός του τετραγώνου και της επίθεσης, εκτός. Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους “κάψει” και να τους βγάλει εκτός παιχνιδιού (out). Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν την ασφάλεια και το καταφύγιο των επιθετικών, την ώρα που η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς. Το άθλημα παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σε σχολεία του Βόλου.