Στη δημιουργία Κέντρου Ημέρας στην Αττική για εκδιδόμενα άτομα, ναρκομανείς, οροθετικούς, θύματα κακοποίησης και άλλες ευπαθείς ομάδες, προχωρεί το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).Μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύουν στην ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των ευπαθών αυτών ατόμων, στη σταδιακή ένταξη και συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την ανάληψη γενικότερων δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποστιγματοποίηση των ωφελουμένων και στην εκπαίδευση της κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής την κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, κοινωνιολόγος-ψυχολόγο, Δ/ντρια του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του κ. Στρατή Μπενέκου, Kλινικού Ψυχολόγου MSc, σε τυχαίο δείγμα 30 δυνητικών ωφελουμένων του Κέντρου Ημέρας.
Οι ομάδες – στόχος
Η ομάδα-στόχος αποτελούνταν από εκδιδόμενα άτομα, τα οποία διαβιούν στην κοινότητα, και ανήκαν σε διάφορες κατηγορίες ευπαθούς πληθυσμού, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως πχ χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και HIV οροθετικότητα ή θύματα εξαναγκαστικής πορνείας (Trafficking), μετανάστες με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, άστεγοι, θύματα κακοποίησης κτλ.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 40% του δείγματος ήταν διαγνωσμένοι οροθετικοί και το 47% νοσεί από ηπατίτιδα B/C. Το 53% των ερωτηθέντων (εκ των οποίων το 81% είναι πολυτοξικομανείς) κάνει χρήση ναρκωτικών συστηματικά τους τελευταίους μήνες. Τέσσερις στους δέκα έχουν δεχτεί χρήματα για να κάνουν σεξ, εκ των οποίων το 13% χωρίς χρήση προφυλακτικού. Το 43% παρουσιάζει καταθλιπτικά στοιχεία και ένα 20% έχει παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Οι ανάγκες τους
Το πρόγραμμα κατέγραψε τις ανάγκες των οροθετικών, χρηστών, εκδιδόμενων κα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 70% θέτει ως προτεραιότητα την κάλυψη ενός τουλάχιστον γεύματος. Σημαντικό ποσοστό (57%) ζητεί πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και το 43% ψυχοκοινωνική στήριξη. Το 97% επιθυμεί τη διεξαγωγή rapid test έναντι του ιού HIV/AIDS και ένα 73% τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διάθεσης συριγγών.
Σημαντική αξιολογούν οι ερωτώμενοι την πρόσβαση σε καλές συνθήκες υγιεινής. Ενδεικτικά το 40% ζητεί να έχει δυνατότητα μπάνιου, το 33% παροχή ρούχων και το 23% τη δυνατότητα πλυσίματος ρούχων (23%).
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν στη σχεδίαση, οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και των υπηρεσιών που θα παρέχονται.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κυρίες Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας και Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Ε.Σ.Δ.Υ.
Διαβάστε το αφιέρωμα του news.gr: Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα