Το ελληνικό μπακάλικο στην καρδιά της Αυστρίας

Είναι γεγονός, ότι πολλές φορές υποτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα, καταφεύγοντας στην κατανάλωση όποιας ξενικής ετικέτας βρεθεί στο διάβα μας. Είναι επίσης κοινά παραδεκτό ότι αρκετοί αποφεύγουμε να τιμήσουμε τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα, καταφεύγοντας πολλές φορές ακόμα και σε λύσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Ένα ζευγάρι από την Κοζάνη όμως, τράβηξε εντελώς διαφορετικό δρόμο. Έφτιαξε ένα μπακάλικο με όλα τα καλά στο Γκρατς της Αυστρίας. Και όταν λέμε όλα τα καλά, εννοούμε με προϊόντα της ελληνικής παραγωγής, προσεκτικά επιλεγμένα.

Το σύγχρονο μπακάλικο που σχεδίασαν και έφτιαξαν ο Τίνο Ζιάμπρας και η Ευαγγελία Παπαναγιώτου είναι ένας μοντέρνος χώρος με παραδοσιακά -και φημισμένα- προϊόντα της χώρας μας. Είναι, επίσης, ένα μικρό εστιατόριο το οποίο γεμίζει με κατοίκους της πόλης που δοκιμάζουν πιάτα από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει το “ΕΘΝΟΣ”.

Στο “Μπακάλικο”, όπως είναι το όνομά του συγκεντρώνονται προϊόντα προερχόμενα από τουλάχιστον 100 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά φτάνουν στην αγορά χωρίς μεσάζοντες, παρουσιάζοντας μία εντελώς διαφορετική διαδικασία διακίνησης προϊόντων.

Ο Τίνο Ζιάμπρας είναι πολιτικός μηχανικός και η Ευαγγελία Παπαναγιώτου είναι μηχανολόγος. Και οι δύο εργάζονταν στον τομέα τους όταν αποφάσισαν να πάνε στην Αυστρία και να κάνουν το χόμπι τους δουλειά. «Δεν ήταν μια ιδέα που προέκυψε ξαφνικά. Το σχεδιάζαμε καιρό. Απλώς η οικονομική κρίση επιτάχυνε ελαφρώς την απόφασή μας να το υλοποιήσουμε», λέει ο κ. Ζιάμπρας. Οπως είναι αναμενόμενο, οι ιδιοκτήτες του «Μπακάλικου» αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι καλύτερη από την ημέρα που πήραν την απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό. “Το θετικό είναι ότι η οικογενειακή μας ζωή έχει αναβαθμιστεί αρκετά. Ενας πολύ σημαντικός λόγος που κάναμε αυτή την επιλογή είναι το ιδιαίτερα καλό κοινωνικό κράτος της Αυστρίας. Εδώ μπορούμε να απολαύσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα από αυτήν της Ελλάδας”.