Ο Έλληνας που έμαθε από μικρός να “μετράει τ’ άστρα”

Ο Μανώλης Παπαστεργής, ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές που πέρασαν από τα σχολεία της Ρόδου.

Πανέξυπνος, ευφυής, κοινωνικός αλλά πάνω από όλα διερευνητικός. Ήθελε πάντα να αναζητά και να ψάχνει, πίσω από τους τύπους, τις θεωρίες και τους κανόνες των μαθημάτων. Φίλοι, συμμαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, κοινωνικός περίγυρος και οικογένεια, αναγνώρισαν πολύ γρήγορα, ότι ο Μανώλης, είχε βάλει πολύ υψηλούς στόχους στην πορεία του. Δεν ήταν μόνο οι βαθμοί του που είχαν «κολλήσει» στο άριστα. 

Ήταν ένα σύνολο σοβαρού, μετρημένου και καλά προσγειωμένου παιδιού, ο οποίος από το δημοτικό όπου τον θυμούνται οι συμμαθητές και οι φίλοι του 'μετρούσε τ’ αστέρια'. Αγάπησε και λάτρεψε την αστρονομία από μικρός. Αφιέρωνε ατέλειωτο χρόνο να διαβάζει και να μελετά το σύμπαν. Απέκτησε γνώσεις τέτοιες, που ξάφνιαζε τους καθηγητές και τους δασκάλους του. Ήταν ένας χαρισματικός μαθητής και φοιτητής. Η πορεία που ακολούθησε ήταν εξίσου λαμπρή. 

Τριαντάρης σήμερα, ο Μανώλης Παπαστεργής, κατέπληξε τους πάντες, όταν αποφοιτώντας με άριστα από το τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έβαλε πλώρη για ένα από τα καλύτερα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, στον τομέα της Αστρονομίας. Ο Μανώλης Παπαστεργής, γιος του γιατρού Λευτέρη Παπαστεργή, ξεκίνησε από τη Σορωνή κι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Σάρωσε σε βαθμολογίες και εξετάσεις, άφησε πίσω του εξειδικευμένους φοιτητές στον τομέα της φυσικής.

Φοιτητής Αστρονομίας στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Cornell με υποτροφία, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία βράβευσε τον δρα Μανώλη Παπαστεργή για την καλύτερη διδακτορική διατριβή Έλληνα επιστήμονα τη διετία που μας πέρασε. Πρόσφατα πέτυχε ακόμη μία διάκριση και ένα ερευνητικό βραβείο που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την εργασία του στην Ολλανδία.

πηγή: rodiaki.gr