Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων
Μέχρι την NASA έφτασε η φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το Κάστρο της Λουλούδας στην Σάμο, η οποία επιλέχτηκε ως «η Φωτογραφία της Ημέρας» στο Earth Science Picture of the Day (EPOD)
Σύμφωνα με το isamos.gr, την κορυφαία στο είδος ιστοσελίδα διαχειρίζεται το Τμήμα Επιστημών Γης της NASA (NASA’s Earth Science Division) σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αμερικής και μεταξύ άλλων προβάλλει καθημερινά στους εκατομμύρια αναγνώστες του φωτογραφίες με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι ειδικοί της NASA επέλεξαν το «Φάντασμα της Λουλούδας» ως τη «Φωτογραφία της Ημέρας» για χθες, 20 Οκτωβρίου, λόγω του σπάνιου φαινομένου οπτικής που αποτυπώνει. Όπως περιγράφει ο φωτογράφος και φυσικός Μανώλης Θράβαλος στο προσωπικό του προφίλ:
«Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων που φωτογράφισα στο Κάστρο της Λουλούδας είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων […] Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο «Glory» που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο με την διαφορά ότι είναι μικρότερο και για να δημιουργηθεί χρειάζεται νεφοσταγονίδια αντί για σταγόνες βροχής […]
Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται «Brocken Spectre» ή στα ελληνικά «το Φάντασμα του Μπρόκεν». Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε […] Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η συγκριση της σκιάς του παρατηρητή με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής».
Να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που φωτογραφία από τη Σάμο γίνεται «Picture of the Day» στο blog της NASA. Το εντυπωσιακό διπλό ουράνιο τόξο που είχε φωτογραφίσει ο Μανώλης Θράβαλος πάνω από την Μουρτιά τον Απρίλη του 2014 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ το κοινό του «Earth Science Picture of the Day» την είχε ψηφίσει ως την καλύτερη φωτογραφία του μήνα για τον Μάιο του 2014.