Για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας κάνει λόγο σε απόφασή του το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
“Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ”, αναφέρεται στην απόφαση, και ενώ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής στον ΑΣΕΠ των καταστάσεων με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν ότι έχουν ζητήσει “κατ' επανάληψη” συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων. “Αντ' αυτού”, προσθέτουν, “προέκυψε το έγγραφο του υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό”.
“Το έγγραφο αυτό, εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, είναι και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της”, τονίζουν οι πρυτάνεις για να παραθέσουν τέλος μια σειρά από “σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα”, όπως η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%.