“Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, και το κάνουμε, για να λειτουργήσουν κανονικά” τα σχολεία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, ρίχνοντας το “μπαλάκι” στους καθηγητές.
“Ρωτήστε την ΟΛΜΕ τι σκοπεύει να κάνει για να κρατήσει τα σχολεία... κλειστά. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς έχουμε κάνει και με το παραπάνω ό,τι μπορούμε για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Για πρώτη φορά εξορθολογικοποιούμε το σύστημα, για παράδειγμα μειώσαμε τις αποσπάσεις κατά 80% εφέτος και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βάζουμε τους καθηγητές να γυρίσουν πίσω στις τάξεις, δεν μπορεί κάθε χρόνο να είχαμε μετακίνηση ενός στους 10 εκπαιδευτικούς”, τονίζει ο κ. Κεδίκογλου.
Ο υφυπουργός κατηγορεί την ΟΛΜΕ ότι δεν προσήλθε καλόπιστα σε διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και είχε προαποφασίσει από την αρχή του καλοκαιριού να προχωρήσει σε απεργίες, σχολιάζοντας ότι “μιλούσαν μάλιστα με όρους πολεμικού ανακοινωθέντος, ότι θα έχουμε πεδίο μάχης”.
Πάντως, ο κ. Κεδίκογλου υπογραμμίζει πως η επιστράτευση είναι μία επιλογή που δεν εξετάζεται από το υπουργείο. “Αυτό που πρέπει να κάνει το υπουργείο είναι να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές, τα βιβλία να είναι στη θέση τους και το ίδιο πρέπει να κάνουν οι καθηγητές, να είναι στη θέση τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από την ελληνική κοινωνία. Όταν όλοι οι μαθητές στην Ευρώπη τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες προς το μέλλον, το να κρατάμε εμείς τα δικά μας σχολεία κλειστά είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό”, προσθέτει.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει το Λύκειο σε “εξεταστικό κέντρο”, ο κ. Κεδίκογλου επισημαίνει: “Δεν ισχύει αυτό. Πρώτον, όσες εξετάσεις είχαμε και πριν έχουμε και τώρα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι κάνουμε την “τράπεζα θεμάτων»”, δηλαδή το 50% των θεμάτων είναι από τον οικείο καθηγητή και το 50% προέρχεται από μια πανελλαδική τράπεζα θεμάτων. Το κάνουμε αυτό για να υπάρχει μια αντικειμενικότερη αξιολόγηση. Έτσι θα αναγκαστούν τα σχολεία να εξαντλήσουν την ύλη ώστε να μην έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων. Αυτό δεν έχει να κάνει με πανελλαδικές εξετάσεις ούτε μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο. Δεν αλλάζει τίποτα, πρόκειται για έναν αντικειμενικότερο τρόπο εξέτασης”.
Επιτιθέμενος εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι “επειδή έχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο επενδύει στην ένταση, στην οξύτητα και την πόλωση. Μιλάνε με όρους παρελθόντος, αλλά η ελληνική κοινωνία τα έχει βαρεθεί όλα αυτά και τους έχει γυρίσει την πλάτη. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο κ. Κουράκης κάλεσε την ελληνική κοινωνία και τους γονείς να αγκαλιάσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών”.